Foccacia



Abych byla upřímná, na foccaciu dostanu chuť vždycky, když v lednici objevím načatou plechovku oliv, které by potřebovaly spotřebovat. Tahle slaná placka z chlebového těsta pochází z Itálie a je takovou sestřenicí mnohem známější pizzy. Postup vypadá na první pohled možná zdlouhavě a složitě a jednomu by se mohlo, že se s neustálého potírání těsto olejem a čekání, až zdvojnásobí svůj objem, musí zákonitě zbláznit a strávit v kuchyni přinejmenším celé dopoledne, ale vůbec to není tak hrozné. Jak mi kdysi důvěrně sdělila paní, která se mně pokoušela naučit italštinu, většina italských pochoutek jenom vypadá, že jejich přípravou člověk strávil celé dopoledne, jenže ve skutečnosti je máte sfouknuté za chvilku a pak si celé dopoledne sedíte se sousedkami na zápraží s kafíčkem a grappou. K foccacie si budete muset párkrát odběhnout, ale i tak si myslím, že výše uvedený popis typického italského vaření k ní docela sedí.

Protože mně osobně, přijde samotná foccacia poněkud suchá, plním jí buď nasekanými olivami nebo sušenými rajčaty naloženými v oleji Dají se použít také ančovičky anebo na kolečka nakrájená sladká červená cibule.


To be honest, I fancy baking foccacia every time I look into my fridge and find open can of black olives, which is about to be done. This salty cake comes from Italy and its related to much more famous and popular pizza. It may seemed quite difficult and lenghty to prepare, but it's not quite like that. A years ago very friendly and patient lady, who did her best to teach me Italian, told me the very truth. The Italian food just seemed difficult to prepare, but actually you manage to make it within few minutes and then spent the rest od the morning sittinf outside gossiping with your neighbourgs and drinking coffee with grappa. In this case, you may need a little bit attention and time, but anyway I think it's a typical kind of Italian dish from that category.

Personally, I find the basic foccacia withnout filling or topping too desiccated, so I  usually fill or top it with black olives, rosemary or thyme leaves or dried tomatoes in oil. You can also use sweet red onion or anchovies.


Ingredience
  • 20 g droždí
  • 320 ml vlažné vody
  • 50 ml olivového oleje
  • 500 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 lžička nasekaných lístků rozmarýnu nebo tymiánu
  • olivy, případně třeba i sušení rajčata naložená v oleji na náplň
Postup
  • Droždí rozdrobte a smíchejte asi se čtvrtinou vlažné vody. Přilijte zbývající vodu a olej. Do mísy kuchyňského robotu vsypte mouku se solí a uprostřed udělejte důlek. Vlijte do něho drožďovou směs a míchejte hákovitým nástavcem asi 10 minut. Výsledné těsto by mělo být hladké, elastické a nemělo by se lepit.
  • Rozdělte těsto na 2 stejně velké bochánky, umístěte je na teplé místo, zakryjte čistou utěrkou a nechte kynout alespoň 1,5 hodiny nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  • Pokud chcete foccaciu něčím naplnit, přijde právě teď vaše chvíle. Z těsta vyválejte placku a na jednu polovinu nasypte nakrájené olivy, sušená rajčata nebo cokoli jiného, co máte po ruce. Těsto přeložte na polovinu a pak ještě na čtvrtinu a lehce rozválejte přibližně na tvar kruhové placky. Pokud foccaciu plnit nebude prostě jen vyválejte z těsta placku. Takto připravené placky umístěte do olejem vymazaných forem (já používám kulaté formy na dort), potřete těsto olejem a nechte další půlhodinu na teplém místě kynout.
  • Do těsta udělejte prsty důlky asi do poloviny objemu placky a nechte ještě naposledy kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
  • Nakynuté placky znovu potřete olejem, zapíchejte do nich celé rozmarýnové listy a jestli chcete tak klidně i ta sušená rajčata nebo olivy.
  • Pečte v troubě vyhřáté na 200˚C asi 25 minut.

Ingredients
  • 20 g yeast
  • 320 ml warm water
  • 50 ml olive oil
  • a pinch of sat
  • 500 g all-purpose flour
  • 1 teaspon of thyme or rosemary leaves, chopped
  • black olives, dried tomatoes or sweet red onion for filling
Method
  • First of all crumb the yeast and mix it carefully with one quarter of water. Add the remaining water and oil and carefully combine all ingredients.
  • In the food processor mix the flour salt and make a well in it. Add the yeast mixture and  combine at least 10 minute or until the dough is elastic. It shouldn't stick to the bowl or to your hands. If you don't have food processor, nevermind. Just mix flour, salt a and yeast mixture, and knead the dough by your hand.
  • Divide the dough into two smaller parts, form small loafes and place into some warm place. Cover them with clear kitchen cloth and let them rise until they both double their size. It takes usually about 1,5 hour. Lightly oil the cake tin.
  • Then comes  the right time for filling the foccacia. Roll the dought on lightly floured surface and place the chopped olives or tomatoes or anything else which you like or have in your fridge on the half of the dough. Then fold it and repeat the same procedure once more. Finnaly roll the dough and place it into the cake tin.
  • Oil the foccacias and leave them rise another 30 minutes.
  • Use your fingers and make a small holes into the surface of foccacias. Oil them again with leave them rise 30 minutes again.
  • Finally, oil the foccacias for the last time, and if you want stick the black olives or rosemary leaves into the holes on the surface.
  • Bake in the oven preheated to 22˚C about 25 minutes.
 

Komentáře

Oblíbené příspěvky