Variace na Eton Mess/ Eton Mess Variation

Schválně v nadpisu používám slovíčko variace, aby mně nikdo nechytal za slovo. V originálním receptu na Eton Mess totiž figurují jahody zahradní a ne jejich menší lesní sestřenice, ale k čertu s tím ... chutná to skvěle i tak. Dezert jako takový byl vynalezen v Eton College, jak se v naprosté většině zdrojů dočtete, ale nebohý nešikovný labrador, který rozmačkal korpusy na Pavlovu a celé to pomíchal se šlehačkou a jahodami během tradičního kriketového západu, je prý jen výplod bujné fantazie.

You may notice the word variation in the headline of this post. I used it because this is not the most traditional and common recipe for Etton Mess. It contains small wild strawberries instead of their bigger cousins from garden but it tastes bloody well.

It was invented at Etton College, but it wasn't a fault of poor clumsy labrador. It said that the animal accidentaly crushed the Pavlova's in picnic basket and mixed them with strawberries and whipped creams during annual cricket match ... but it's only fairy tale made-up by some kind of romantic mind.

Ingredience na sněhové pusinky

  •  4 bílky
  •  230 g cukru,
  • lžička octa
  • půl lžičky kukuřičného škrobu
  •  špetka soli
Postup

  •  Troubu předehřejeme na 130˚C.
  • Bílky se špetkou soli začneme šlehat elektrickým šlehačem. Cukr smícháme se škrobem a postupně ho přidáváme k bílkům. Nakonec opatrně přidáme ocet. Cílem je vyšlehat hustý tuhý lesklý sníh. Ze začátku šleháme spíš na menší otáčky, postupně přidáváme na obrátkách.
  • Plech vyložíme pečícím papírem a za pomoci cukrářského sáčku nastříkáme na plech pusinky.
  • Korpusy pečeme (sušíme) v troubě asi hodinu a čtvrt. Po upečení necháme vychladnout.
 
Ingredients for merinques
  • 4 eggwhites
  •  230 g of sugar
  •  1 teaspoon of vinegar
  •  half teaspoon of cornstarch
  • a  pinch of salt
Method
  • Preheat the oven to 130 ˚C.
  • Beat the eggwhites with a pinch of salt. Mix the sugar with cornstarch and add little by little to the eggwhites. Finally add the vinegar.
  • Line the baking sheet with parchment paper.
  • Use pastry bag with nozzles and make the merinques.
  • Bake (dry) for 1 hour and 15 minutes. The colour of merinques should be white or cream, they shouldn't turn brown. Then let them cool.



Ingredience na Eton Mess
  • 250 ml šlehačky
  • upečené sněhové pusinky
  • lžička vanilkového extraktu
  • lesní jahody
Postup
  • Šlehačku vyšlehejte dotuha se lžičkou vanilkového extraktu.
  • Pusinky rozdrťte a smíchejte se šlehačkou nebo můžete v pohárech nebo miskách střídat vrstvu pusinek s vrstvou šlehačky.  Nezapomeňte na jahody.
  •  Můžete dát na ještě na chvilku vychladit do ledničky.
Ingredients for Eton Mess

  • 250 ml cream
  • 2 teaspoon of vanilla extractt
  • merinques
  • wild strawberries
Method

  • Whip the cream and vanilla extract.
  • Crush the merinques and mix it with cream. Or you can layer the cream and merinques in the small bowls or glasses. Donť forget to add the strawberries.
  • Allow it cool in the fridge if you want.




Komentáře

Oblíbené příspěvky