Granita/Grattacheca

Piju granitu a čekám na bouřku. Vzduch je tak těžký že se nemůžu dočkat, až se pročistí a člověk se bude moci znovu pořádně nadechnout.

Co se týče technické stránky receptu, vím, že jahodová sezóna už je poněkud passé, pokud ale máte zásoby v mrazáku ... Použít se ale údajně dá i jiné drobné pokrájené ovoce, což jsem zatím ještě nevyzkoušela, ale proč ne.

Ingredience
  • 300 g jahod
  • led
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • máta nebo meduňka a nějaké ovoce (kolečka banánu, kousky kokosu) na ozdobu
Postup
  • Jahody pokrájejte na menší kousky, vložte do pánvičky a asi tři minuty nasucho opékejte než změknou. Rozšťouchejte je šťouchadlem na brambory, přidejte citronovou šťávu a moučkový cukr a svařte, dokud směs nebude připomínat hustý sirup (lepší je možná přirovnání k jahodové marmeládě).
  • Jahodovou směs nechte alespoň hodinu odležet v lednici.
  • Připravený led nasekejte nebo rozdrťte na menší kousky. Smíchejte ho s jahodovým sirupem, jestli máte chuť ozdobte mátou a kousky ovoce.

I'm waiting for the storm. The air is wet and heavy and I can't wait it. Summer storm is usually very refreshing.
 
As far as the recipe concerned, I missed strawberry season a bit, but if you have the luck and the freezer full of frozen strawberries nothing is impossible. If you don't, you can use any kind of fruit you like (I didn't have the chance to try it personally, but why not...)

Ingredients
  • 300 g strawberries
  • ice
  • 2 spoons of powder sugar
  • 2 spoon o lemon juice
  • mint, and fruit (sliced banana, cocoa etc.) or serving
Method
  • In small saucepan cook the strawberries till they are soft (it takes about 3 minutes). Crush them, add lemon juice and powder sugar and cook till the mixture looks almost like strawberry jam.
  • Let it cool in the fridge for at least 1 hour.
  • Crush the ice, combine it with strawberry mixture and top with a few leafs of mint and fruit, if you like.

Komentáře

Oblíbené příspěvky