Sendvičový chléb/ Split Tin Bread

Žádný sendvičový chleba z obchodu mi nikdy nechutná jako tahle domácí verze. Pokud si chcete vyrobit měkoučký nadýchaný a voňavý chleba, který ten kupovaný zdaleka nesahá ani po kotníky, můžete to zkusit třeba podle následujícího receptu. Je z knihy Klenoty klasické evropské kuchyně od Romana Vaňka.

If you want to taste the best split tin bread you've ever eaten, try this recipe immediately. It absolutely beats any known brand of split tin bread you can buy in the supermarket. The recipe comes from wonderful cookbook The Jewels of Classical European Cuisine written by Roman Vaněk.

Ingredience
  • 15 g čerstvého droždí
  • 300 ml vlažné vody
  • 500 g hladké mouky
  • 14 g soli
  • 60 ml mléka
  • hladká mouka na posypání válu a olej na vymazání formy
Postup
  • Droždí rozdrobte do poloviny vlažné vody, pořádně rozmíchejte a přidejte zbytek vody.
  • Ve velké míse smíchejte mouku se solí a veprostřed vytvořte důlek.
  • Do důlku vlijte droždí a pomocí kuchyňského robotu (pokud ho nemáte, jde to i ručním šlehačem) vypracujte řídké těsto.
  • Mísu přikryjte utěrkou a nechte asi 20 minut odpočinout.
  • Mléko trochu zahřejte, aby bylo vlažné, ale nesmí se vařit!
  • Přidejte mléko do mísy a znovu pomocí kuchyňského robotu vypracujte hladké, vláčné těsto.
  • Těsto vyklopte z mísy na pomoučenou podložku (třeba kuchyňský vál), přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout hodinu až hodinu a půl (těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem).
  • Vykynuté těsto rozdělte na dva díly  a každý díl vytvarujte do malého válečku.
  • Formu vymažte lehce olejem. Válečky těsta položte vedle sebe do formy, zakryjte utěrkou a nechte další půlhodinu kynout. Těsto by zase mělo zdvojnásobit svůj objem.
  • Troubu si předehřejte na 230˚C . Vykynutý chleba strčte do rozehřáté trouby a pečte 15 minut. Poté teplotu snižte na 200˚C a pečte dalších 20 až 25 minut.
  • Upečený chleba vyklopte z trouby  a nechte vychladnout. Krájejte nejlépe ostrým pilkovým nožem.



Ingredients
  • 15 g fresh yeast
  • 300 ml  tepid water
  • 500 g all-purpose flour
  • 14 g salt
  • 60 ml  milk
  • a little bit of flour and oil
Directions
  • In a small bowl mix the yeast and the half of tepid water. Stir properly and add the remaining water.
  • In a bowl mix together the flour and the salt. Add the yeast and make a washy dough (use a kitchen machine). Allow it  rise for twenty minutes.
  • Heat the milk a little, it should be tepid, not hot!
  • Add the milk to the dough and create an elastic and smooth dough. Use the kitchen machine. Transfer the dough to the lightly floured surface, cover it with kitchen cloth and allow it rise for one or one and half hour. The dough should doubled its volume.
  • Divide the dough into two pieces and create something like two little cylinders.
  • Grease the mold with oil. Put the cylinders to the mold next to each other.
  • Allow it rise fo another 30 minutes. It should doubled its volume again.
  • Preheat oven to 230˚C. Bake the bread for 15 minutes then decrease the temperature to 200˚C and bake another 20 - 25 minutes.
  • Put the bread out from the mold and let it cool.

Komentáře

Oblíbené příspěvky