Sněhové řezy s čokoládou a šlehačkou/ Merinques with chocolate and cream

Když tenhle dezert začnete jíst, nadýchané sněhové řezy se změní ve směs šlehačky a rozmačkaných pusinek, takže výsledný efekt bude úplně stejný, jako kdybyste si do misek rovnou připravili skotskou mlhu. Kromě počátečního vzhledu má však tenhle dezert ještě jeden velký bonus. V pusinkovém těstě se tentokrát ukrývají kousky čokolády.

This dessert look marvelous when you just look at it, but when you start consuming it, you certainly obtain a mixture of cream and crushed merinques spread on you dessert plate. Just like classic Scotch mist. So, what's the use of spendig time on such a comlicately looking thing? I'll tell you why... It's chocolate hidden in the merinque plates.

Ingredience na sněhové pusinky

  •  4 bílky
  •  230 g cukru,
  • lžička octa
  • půl lžičky kukuřičného škrobu
  •  špetka soli
  • tabulka hořké čokolády
Postup

  •  Troubu předehřejeme na 130˚C.
  • Čokoládu nasekejte na kousky.
  • Bílky se špetkou soli začneme šlehat elektrickým šlehačem. Cukr smícháme se škrobem a postupně ho přidáváme k bílkům. Nakonec opatrně přidáme ocet. Cílem je vyšlehat hustý tuhý lesklý sníh. Ze začátku šleháme spíš na menší otáčky, postupně přidáváme na obrátkách.
  • Do směsi, nejlépe pomocí kuchyňské stěrky, velmi opatrně vmíchejte nasekanou čokoládu.
  • Pomocí stěrky rozetřete hmotu na plech vyložený pečícím papírem.
  • Korpusy pečeme (sušíme) v troubě asi hodinu a čtvrt. Po upečení necháme vychladnout.
 
Ingredients for merinques
  • 4 eggwhites
  •  230 g of sugar
  •  1 teaspoon of vinegar
  •  half teaspoon of cornstarch
  • a  pinch of salt
  • bar of chocolate (about 100 g)

Method

  • Preheat the oven to 130 ˚C.
  • Chop the chocolate.
  • Beat the eggwhites with a pinch of salt. Mix the sugar with cornstarch and add little by little to the eggwhites. Finally add the vinegar.
  • Line the baking sheet with parchment paper.
  • Spread the mixture on the baking sheet lined with parchment paper..
  • Bake (dry) for 1 hour and 15 minutes. The colour of merinques should be white or cream, they shouldn't turn brown. Then let it cool.





Ingredience na dokončení
  • 250 ml šlehačky
  • 2 lžíce whiskey
Postup
  • Šlehačku ušlehejte s whiskey.
  • Upečený plát opatrně sloupněte z papíru a rozkrojte napůl. Nejlépe to jde pilkovým nožem.
  •  Jednu polovinu plátu potřete šlehačkou a přiklopte druhou polovinou. Dezert nechte chvíli uležet v lednici bude se lépe krájet.
Ingredients for finishing
  • 250 ml cream
  • 2 spoons of whiskey
Method
  • Whip the cream and whiskey.
  • Carefully remove the parchment paper and cut the baked merinque.
  • Spread one half of the baked merinque with cream. Carefully top the second half.
  • Allow it cool in the fridge before serving.


Komentáře

Oblíbené příspěvky