Pavlova/Pavlova

Dort Pavlova ani žádný komentář nepotřebuje.Stačí, aby se o něm někdo přede mnou zmínil a začnu slintat jako bernardýn.

Ingredience

Na korpus
  • 4 bílky
  • 230 g krystalového cukru
  • 1 polévková lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžička vinného octa
  • špetka soli
  • špetka vanilky nebo lžička vanilkového extraktu
Postup
  •  Troubu předehřejeme na 130˚C.
  • Na pečící papír si nakreslete kruh zvoleného průměru. Já jsem obkreslila mísu, která měla průměr asi 20 cm. Otočte tak, aby těsto přišlo na tu stranu, na kterou jste tužkou nepsali.
  •  Cukr smíchejte se škrobem a vanilkou. K bílkům přidejte špetku soli a začněte je šlehat elektrickým šlehačem. Cukr přidávejte postupně po lžičkách. Nakonec opatrně přidejte ocet (a vanilkový extrakt, pokud ho používáte místo vanilky). Každou přidanou lžíci pečlivě zašlehejte. Cílem je vyšlehat hustý tuhý lesklý sníh. Ze začátku šleháme spíš na menší otáčky, postupně přidáváme na obrátkách.
  • Těsto přeneste vhodným nástrojem na papír, přibližně tak aby vyplňovalo obsah nakresleného kruhu. veprostřed vytvořte prohloubeninu.
  • Korpusy pečte asi hodinu. Po upečení je nechte vychladnout další hodinu v zavřené vypnuté troubě.
Pomerančový curd
Ingredience
  • 4 vejce
  • 350 ml pomerančové é šťávy (stačilo mi vymačkat dva střední pomeranče)
  • 150 g másla nakrájeného na kostky
  • 450 g krystalového cukru
Postup
  • Všechna vejce rozbijte do misky a prošlehejte je metličkou.
  • Pomerančovou šťávu, máslo a  cukr dejte do kastrůlku a zahřívejte dokud se všechno máslo a cukr nerozpustí. V literatuře je k tomuto účelu často doporučována vodní lázeň nebo hrnec s dvojitým dnem, ale pokud budete neustále míchat a udržovat nízkou teplotu (hmota se v žádném případě nesmí vařit), jde to provést i v obyčejném kastrolu.
  • Do směsi přidejte vajíčka. Můžete je nalít přes sítko. Míchejte dokud směs nezačne houstnou. Pak odstavce z plotny a nechte vychladnout.
Na dokončení
  • 1 pomeranč
  • smetana ke šlehání

Postup
  • Ušlehejte šlehačku a oloupejte pomeranč a rozdělte ho na měsíčky. Šlehačku přemístěte do vytvořené prohlubně uprostřed korpusu. S úpravou si ani není třeba moc dělat starosti, protože při porcování a jídle se stejně všechno většinou začne roztékat. Na šlehačku naaranžujte pomeranče a přelijte pomerančovým curdem.



I think this cake doesn´t need a lenghty introduction. Even now while writing this post I salivatig over the photos like a Pavlov dog.
 
Ingredients for merinques
  • 4 eggwhites
  •  230 g of sugar
  •  1 teaspoon of vinegar
  •  half teaspoon of cornstarch
  • a  pinch of salt
  • a pinch of vanilla or a teaspoon of vanilla extract
  •  
     

Method

  • Preheat oven to 130 ˚C.
  •  Take a piece of parchmet paper and draw a circle on it. Mine had about 20 centimeres in diameter.  Place it pencil-side down on baking sheet.
  •  Mix sugar with cornstarch. Then whisk the eggwhites with a pitch of salt till the mixture forms soft peaks.. Then start to add sugar mixture little by little. Finally add the vinegar and vanilla. The mixture should be firm ang glossy.
  •  
  • Bake for 1 hour. The colour of merinques should be white or cream, they shouldn't turn brown. Let them cool in the oven.
Ingreditents for orange curd
  • 4 eggs
  • 350 ml orange juice (2 medium oranges are enough)
  • 450 g crystal sugar
  • 150 g butter, unsalted

Method
  • In a saucepan or double-boiler combine juice, sugar and butter and gently heat till the butter is melted and sugar completely dissolved. Stir constantly.
  • Add eggs. Still stir till the mixture thickens. Turn off the heat and let it cool. Stir from time to time.
For Finishing
  • 500 ml cream
  • 1 medium orange
Method
  • Peel the orange and beat the cream. Transfer it to the middle of the Pavlova. Arrange the pieces of fruit and spread curd over it.


Komentáře

Oblíbené příspěvky