Staromódní lívance kynuté přes noc/Old-fashioned Overnight Pancakes

Ani bych nespočítala, kolikrát jsem se během uplynulých let dostala do takového stavu, že jsem měla chuť se vším seknout a slavnostně jsem si pak přísahala, že se konečně naučím smažit palačinky tak, aby nepřipomínaly trhanec, a pak se půjdu ucházet o místo kuchaře v nějakém cyklistickém týmu. Být kuchařem v cyklistickém týmu ovšem není jen tak. Vaříte totiž donekonečna steaky, rýži, palačinky a těstoviny a tváříte se jako, že pokaždé předkládáte hladovým sportovcům něco jiného.

Palačinky mi pořád ještě dělají problémy, zato lívance už celkem zvládám. V níže uvedené variantě mi to ale přijde spíš jako svačina pro dřevorubce než pro sportovce, ale budiž.

There have been many times when I wished to leave all things behind. When these times came, I usually promised myself to learn how to cook omelettes and try to get a job at some cycling team as a cook. Fortunately, I grew up of this idea. Not only because I can't still manage the art of cooking perfect omelettes. To cook for the sportsmen definitely isn't an easy task. You cook, steaks, rice, omelettes and pasta again and again till you get crazy and every time pretend you have prepared a different kind of dish.

 Instead of omelettes, I make friend with pancakes. However, I can't help feeling this recipe is much more suitable for lumberjacks than cyclists.



 Ingredience
  • 200 g hrubé mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 100 g cukru
  • špetka soli
  • nastrouhaná kůra z jednoho citronu
  • špetka muškátového oříšku
  • 10 g droždí
  • 1 vejce
  • 1 lžíce másla
  • máslo na smažení
Postup
 
Večerní část
  • Droždí smíchejte se lžící cukru a lžící ho rozetřete na tekutou kaši. Přidejte část mléka (aby těsto mohlo úspěšně kynout, mělo by být mléko vlažné) a lžíci mouky a nechte vypěnit kvásek. Trvá to asi 5 až 10 minut.
  • Obě mouky smíchejte se solí, citronovou kůrou a muškátovým oříškem. Ve zbylém mléku rozšlehejte vejce. Máslo opatrně rozpusťte.
  • K moukám přidejte mléko s vejcem, máslo a vykynutý kvásek. Promíchejte metličkou nebo kvedlačkou či jiným vhodným nástrojem.
  • Těsto uložte přes noc do ledničky.
Ranní část
  • Těsto vyndejte z ledničky. Pokud se předchozího večera vše povedlo, bude mít podobu nadýchané pěny. Prošlehejte ho metličkou (trochu ztratí na objemu a nadýchanosti, ale to je v pořádku) a nechte asi 5 minut odpočinout při pokojové teplotě.
  • Rozehřejte si lívanečník nebo pánev. Já používám lívanečník se čtyřmi prohlubněmi. Jinak bych takhle hezké pravidelné lívance nevytvořila. Vhodně do pánve kousek másla. Na něj nalijte těsto. V momentě, kdy se na lívancích začnou tvořit bublinky, které velmi rychle začnou praskat, lívance obraťte.
  • Upečené lívance uchovávejte do doby konzumace v teple. Mně se osvědčila skleněná zapékací mísa na ploténce zapnuté na minimum.
Borůvkový tvaroh
  • 250 g tučného tvarohu
  • 150 g lesních borůvek
  • asi 100 g cukru (nebo více podle chuti)
  • 120 g smetany
Postup
  • Borůvky rozmačkejte s cukrem a se smetanou. Smíchejte s tvarohem. Pokud se vám směs zdá moc hustá, ještě přidejte smetanu.
PS: Nevím, kde jsem tenhle recept vzala. Gramáž bude pravděpodobně z kuchařky Snídaně U Florentýny. Borůvkový tvaroh se mi k tomu prostě jen nějak hodil. 




Ingredients

  • 300 g all-purpose flour
  • 500 ml of milk
  • 100 g crystal sugar
  • a pinch of salt
  • lemon zest from one lemon
  • a pinch of nutmeg
  • 10 g yeast
  • 1 egg
  • 1 tablespoon butter, melted

Method

Evening part

  • Combine yeast with 1 tablespoon of sugar. It will look like thin foamy soup. Add a little bit of milk (it should be tepid, not warm), 1 tablespoon of flour and let the yeast work. It should take from 5 to 10 minutes.
  • Mix flour, lemon zest, salt and nutmeg. Whisk the egg with leftover milk. Carefully melt the butter.
  • Mix yeast mixture, butter and flour. Whisk and place the batter into the fridge.

Morning part

  • Take the batter out of the fridge. It should look like pale foam. Whisk (it loses its volume, but it's all right) and let rest at least 5 minutes.
  • Preheat your pancake skillet. Add a little piece of butter. It prevents pancakes from sticking.
  • Pour batter onto hot skillet. I use special skillet for pancakes which has 4 pits. Wait till bubbles appear on the top of the pancakes. Let them crack and then flip the pancakes. The edges should be brown.
  • Keep in the warm place until serving.     

Blueberry Cottage cheese

  • Crush blueberries with crystal sugar.
  • Combine with cottage cheese. If the mixture seems to thick add a little bit of cream.

Komentáře

Oblíbené příspěvky