Staromódní rýžový pudink/Old--fashionable Rice Pudingg

Jakmile se přede mnou někdo jen zmíní o rýžovém nákypu nebo pudinku, začnu slintat jako bernardýn. Bohužel je to jídlo, na které mi dlouho chyběl nějaký ověřený recept. U foodbloggerů  není příliš populární (aspoň se mi zdá), a kuchařky ho většinou odsouvají kamsi do kapitoly o rekonvalescenční dietě. Ale nakonec jsem recept konečně našla. Osvědčený, staromódní a téměř blbuvzdorný.
 
Můj zážitek z rýžového pudinku, byl umocněn ještě tím, že jsem den předtím poprvé vyzkoušela pudink z chia semínek (ano, tak jsem opožděná a konzervativní). Když jsem do sebe se sebezapřením cpala asi pátou lžičkou, uvědomila jsem se, že Signe Johanssen má svatou pravdu, protože na chia semenech není hygge ani co by se za nehet vešlo, a že co se mně týče radši zůstanu u lívanců a rýžových pudinků.
 

A single mention of rice pudding causes that I start salivating like a Pavlov dog. However, it took me ages to find a perfect recipe.  I suspect food-bloggers to prefer chia seeds, quinoa, and granolas than rice and cookbooks were no help too. They mostly consider rice pudding to be good only for convalescents. But finally, I found a real treasure. Old-fashionable, experienced and almost fool-proof.

 This delicious gourmet experience was multiplied by my previous experiments with chia seeds pudding. I have always thought it's crazy to make a pudding from seeds, and my opinion wasn't impacted by these experiments. I agree with Signe Johanssen on the fact that chia seeds and other similar things ain't hygge at all. And as far as I‘m considered, I stick to the rice puddings and pancakes.
 
Ingredience
  • 4 hrnky plnotučného mléka
  • půl hrnku rýže
  • půl hrnku krystalového cukru
  • špetka mleté vanilky nebo lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli
Postup
  • Rýži propláchněte vodou. V kastrolu smíchejte s mlékem, solí a cukrem, vanilku přidejte hned, pokud používáte extrakt, schovejte si ho až nakonec.
  • Přiveďte k varu. Poté ztlumte žár plotýnky, tak aby směs jemně bublala. Zakryjte pokličkou a nechte dusit do změknutí. Nemusíte směsí míchat pořád, ale je třeba jí hlídat a občas zamíchat, aby se na povrchu nevytvořil škraloup.
  • Až bude směs připomínat rýžovou kaši, přimíchejte do ní vanilkový extrakt, pokud ho používáte, a odstavce z ohně.
  • Ještě za tepla nechte naplňte do vhodných nádob a nechte vychladit v lednici, nejlépe do druhého dne¨.
 

Ingredients

  • 4 cups of whole milk
  • 1/2 cup of rice
  • 1/2 cup of crystal sugar
  • a pinch of vanilla, grounded or 1 teaspoon of vanilla extract
  • a pinch of salt

Method

  • In a saucepan combine rice, milk, sugar, salt, and vanilla (if you use vanilla extract, hold on later).
  • Bring the mixture to the boiling point. Reduce the heat to the medium-low. The mixture should gently simmer.
  • Cook above 35 minutes, until the mixture thickens and almost all milk is absorbed. Stir occasionally. All rice should be soft when chewing.
  • Remove from the stove and add vanilla extract (if you use it). Pour into prepared jars or other vessels. Refridgerate at least for 2 hours.


Komentáře

Oblíbené příspěvky