Dvakrát pečené mandlové sušenky/Cantucci (Italian Almond Biscuits)

Ještě teď si živě pamatuji, jak jsem cantucci před lety pekla poprvé a tenkrát mi to přišlo skoro jako terapie. Dobře,ve skutečnosti je  pro mně jako terapie skoro všechno, co nějak souvisí s jídlem.Většinou jsou cantucci jeden z mála druhů cukroví, na které se před Vánoci zmůžu, a je mi úplně jedno, jako takové vlastně nemají s Vánoci nic společného. Pocházejí z Toskánska, a obvykle bývají servírovány se sklenicí sladkého vína nebo čajem či kávou, do které se namáčejí, a jsou tu hojně konzumovány po celý rok.
 
I can still remember the time I baked cantucci for the first and felt it like a therapy. Honestly, everything connected with food is like therapy for me. These delicious twice-baked biscuits are often the only kind of Chrismas sweets I manage to make. I know they originally aren’t Christmas sweets at all, but I don’t care a button. They originate in Tuscany and traditionally they are served with a glass of sweet wine or a cup of coffee or tea for dipping.
 
 
Ingredience
  • 200 g celých neloupaných mandlí
  • 220 g hladké mouky
  • 100 gramů krystalového cukru
  • špetka soli
  • špetka muškátového oříšku
  • 2 velká vejce
  • hrubá mouka a tuk na vymazání plechu nebo papír na pečení
Postup
  • Mandle rozložte na plech a strčte je do trouby vyhřáté na 220 stupňů Celsia. Pečte 15 minut, občas je prohrábněte.
  • Upečené mandle nechte vychladnout a troubu stáhněte na 190 stupňů. Přibližně z čtvrtiny z celkového množství odložte stranou a překrojte ostrým nožem na poloviny, zbytek umelte.
  • V míse smíchejte mouku, cukr, sůl a muškátový oříšek, přidejte namleté mandle a dvě vejce. Vznikne velmi husté a možná poněkud drobivé těsto. Pokud se drobí příliš klidně přidejte ještě jedno menší vejce nebo bílek.
  • Těsto rozdělte na třetiny a z každé vyválejte váleček. Válečky přesuňte na plech, buď vymazaný tukem a vysypaný moukou nebo vyložený papírem na pečení.
  • Strčte plech do trouby a pečte 20 minut.
  • Po dvaceti minutách vyndejte sušenky z trouby a snižte teplotu přístroje na 140 stupňů. Sušenky nechte trochu vychladnout a pak je ostrým nožem (nejlépe to jde ostrou pilkou) nakrájejte na plátky. Ty rozložte na plech a všechno to vraťte do trouby. Pečte dalších 25 minut.
  • Uschované v dobře těsnící krabici umístěné v chladu a suchu vám bez obav vydrží 4 týdny.




Ingredients

·         200 g almonds, whole and unpeeled

·         220 g all-purpose flour

·         100 g crystal sugar

·         a pinch of salt

·         a pinch of nutmeg

·         2 eggs

·         1 egg-white

·         parchment paper

Method

·         Preheat the oven to 200°C. Spread the almonds onto the baking sheet and roast them for 15 minutes. They should get lightly brown.

·         Let the almonds cool. Set aside about one quarter and ground them. Chop the remaining almonds.

·         Ïn a medium bowl combine flour, salt, nutmeg, sugar, and ground almonds. Add eggs and chopped almonds and create a crumpy dough.

·         Divide the dough into thirds and form a little log (or cylinder) from each third. Place them onto the baking sheet lined with parchment paper and bake for 20 minutes.

·         Take out the baking sheet and turn down

·          the heat to 140°C. Let the baked logs cool. Then cut them to slices. I recommend you to use serrated knife if you have one.

·         Bake the slice for 20 minutes. If you store them in a properly sealed vessel they will last for three or four weeks.

 
 

Komentáře

Oblíbené příspěvky