Pivní preclíčky s čokoládovou polevou a hrubou solí/Beer Pretzels with Chocolate Topping and Coarse Salt

Podle knihy Denisy Bartošové Láska prochází kuchyní už jsem vytvořila docela dost jedlých dárků a vždycky měly úspěch. Líbí se mi rozdělení receptů na jednotlivé měsíce a používání toho, co je zrovna v sezóně. A na tomhle receptu se mi nejvíc líbí kombinace slaného a sladkého. Náladu mi nekazí ani to, že moje výtvory připomínají preclíčky jen vzdáleně. Z těsta si klidně můžete vytvořit třeba malé houstičky, rohlíčky nebo všelijaké jiné pletence.
 
The cook-book Láska prochází kuchyní has helped me prepare many edible gifts, which I dare to say, were quite successful. I like the concept of the book when the recipes are split by months and use season ingredients. These pretzels are particularly great because of the combination of salt dough and coarse salt and chocolate topping. You see that my sweets ain’t look like pretzels very much, but I think it doesn’t matter at all. Little buns, rolls or plaits will also look and taste great.
 

Ingredience

Těsto
  • 300 g hladké mouky
  • 60 g změklého másla
  • 15 g čerstvého droždí
  •  půl kávové lžičky cukru
  • 1 vejce
  • 150 ml piva (použila jsem dvanáctku Budvar)
  • 2 lžičky soli
  • žloutek rozkvedlaný s trochou mléka na potření před pečením
Poleva
  • 100 g hořké čokolády
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce másla
  • hrubá sůl na posypání
Postup
  • Mouku prosijte na vál a rozdrobte do ní droždí. Přidejte cukr, vytvořte důlek a vlijte do něj vejce a pivo. Nakonec přidejte sůl a vypracujte vláčné těsto. Podle potřeby přidejte ještě mouky, výsledné těsto by se nemělo lepit k podložce.
  • Vytvarujte těsto do bochánku a zakryté čistou utěrkou ho nechte na teplém místě kynout. Mělo by zdvojnásobit svůj objem.
  • Troubu si předehřejte na 180°C. Plech si vyložte papírem na pečení. Z těsta uždibujte malé kousky asi tak velikosti vlašského ořechu, vyválejte z nich váleček a vytvarujte preclíky nebo jiné pletence.
  • Preclíky rozložte na plech, nechte jim rozestupy, protože při pečení nabydou.
  • Potřete rozkvedlaným žloutkem a pečte ve vyhřáté troubě dokud nezezlátnou. Mně to trvalo 10 minut.
  • Upečené preclíky nechte úplně vychladnout.
  • Až přijde čas, nalámejte do rendlíku (já použila hrnce s dvojitým dnem, ale jde to i bez něj) čokoládu, přidejte smetanu a máslo. Na mírném ohni nechte všechny ingredience rozpustit a krátce směs prošlehejte pomocí metličky.
  • Polovinu preclíků namočte do připravené polevy a posypejte pár zrny hrubé mořské soli. Nechte čokoládu ztuhnout.


Ingredients

  • 300 g all-purpose flour
  • 60 g butter, softened
  • 15 g yeast
  • 1/2 teaspoon of crystal sugar
  • 1 egg
  • 150 ml of beer (I used Budvar)

Topping

  • 100 g dark chocolate
  • 50 ml of cream
  • , spoons of butter
  • coarse sea salt

Method

  • Sift the flour onto a working surface or into a suitable bowl. Add crumbled yeast, sugar, egg and beer. Finally, combine with salt and make a soft dough. It shouldn't stick to the surface.
  • Let the dough in a warm place till it doubles its volume.
  • Preheat oven to 180°C and line two baking sheets with parchment paper. Divide the dough into the pieces about the size of the wallnuts and shape pretzels.
  • Bake till they get golden. It should take 10 minutes.
  • Let the pretzels cool completely.
  • When ready, carefully melt the chocolate, butter, and cream. I did it in a double-boiler.
  • Dip half of each pretzel into prepared chocolate topping and top with a few grains of coarse sea salt.
 



Komentáře

Oblíbené příspěvky