Jablkové koláčky "Den a noc"/ Apple Minipies

Když jsme někdy v půlce října sklízeli jablka (já vím, vy zodpovědní je máte určitě ve sklepě už od svatého Václava), dost neoriginálně jsem si vzpomněla na Isaca Newtona. Nevím, jak dlouho se vlastně schovával na venkově ve svém rodném statku, před morem který tehdy řádil v Cambridgi, někdy v těch dobách ale prý poprvé přišel s tím, čemu dneska vznešeně říkáme Newtonův gravitační zákon. Všeobecně známé je asi také to, že mu žádné jablko na hlavu nespadlo, Newton prý volný pád nebohého ovoce pozoroval z okna svého domu. 

Tenhle koláč snese přesně taková padaná jablka. Jedná se o kompilaci několik receptů, gramáž těsta je třeba z knihy Kuchařka pro dceru (recept na Kavárenský jablečný koláč), náplň upravovaná podle několika dalších zdrojů mimo jiné i pořadu A Cook Back in Time. Schovají se do něho i trpká zimní jablka, v tom případě se nestyďte je před samotným pečením koláče ještě trochu upravit. Na kostky nakrájená jablka dejte do rendlíku, přilijte sklenku vody, dvě lžičky vanilkového extraktu a asi pět lžic krupicového cukru a krátce povařte. Před dalším použitím slijte případnou tekutinu a nechte vychladnout. Klidně si přidejte také skořici pokud bez ní nemůžete být, ale i nekořeněná verze má něco do sebe. 

When we harvested the apples in mid-October, I thought of (I know, pretty dumb) Isac Newton. I am not sure how many years he spent hidden in the country in his family house, while Cambridge was riddled with plaque. But it was during this period when he came with something, which we now call Newton's gravitation law. I am also sure you all know that he made this without a bump on his head caused by falling apple. He watched the free fall of that poor thing from the comfort of his house.

This cake is an ideal recipe just for these fallen apples. Recipe is a compilation of a few other recipes. For example, „Kuchařka pro dceru“ and a TV series A Cook Back in Time. If you have only sour winter apple, don't worry. Just chopped them add a little glass of water, 2 teaspoons of vanilla extract, and about 5 spoons of crystal sugar. Cook very shortly and very gently, remove the liquid, allow it cool, and just follow the recipe. 


Ingredience
 
Těsto
  • 150 g hladké mouky
  • 75 g studeného másla nakrájeného na kostky
  • l lžička citronové šťávy
  • asi 3 lžičky ledové vody
 
Náplň
  • 4 jablka (nemusí být příliš vzhledná)
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • lžíce vanilkového cukru
  • 2 vejce
  • půl tabulky hořké čokolády
  • hrst sekaných vlašských ořechů
Postup
Nejlépe večer předem
  • Studenou vodu smíchejte s citronovou šťávou.
  • Mouky spojte s máslem podobně, jak když se připravuje drobenka. Máslo doporučuji předem nakrájet na malé kostky a nechat v lednici vychladnout, musí být opravdu studené. 
  • Když směs začne připomínat drobenku, začněte přidávat vodu. Přidávejte jí postupně po lžičkách. 
  • Až budete mít vypracovanou kompaktní kouli těsta, zabalte jí do mikrotenového sáčku nebo potravinářské fólie a uložte těsto do chladu. Den nebo půlden odpočinku vůbec neublíží, pokud pospícháte, snažte se mu dopřát před pečením alespoň hodinu času. 
Následující den
  • Až budete připraveni koláč péct nejprve omyjte a vykrájejte jablka a nakrájejte je na plátky nebo na kostičky. Troubu si předehřejte na 200 °C a připravte si náplně.
  • Na  světlou náplň v misce prošlehejte celá vejce přidejte 100 ml (tedy polovinu) smetany a vanilkový cukr.
  • Zbytek smetany dejte do rendlíku, přidejte nalámanou hořkou čokoládu a na velmi mírném plameni za stálého dohledu rozpusťte.
  • Na lehce pomoučeném válu těsto rozválejte. Dobře vím, proč radši dělám malé koláčky. Ty na obrázky jsem pekla v prohlubních plechu na muffiny, jehož důlky jsem vyplnila kolečky vykrojenými pivním půlliltrem. Pokud chcete jeden větší koláč, nejlepší postup jak vyválet těsto je, ho po každém pohybu válečkem lehce otočit (asi o čtvrtinu kruhu tedy o 90 °), znovu přejedete válečkem a takto postupovat, dokud nedostanete kruhový tvar o rozměrech odpovídající vaší koláčové formě. Těsto pak opatrně namotejte na váleček a přeneste do formy. Uvedené množství těsta vystačí akorát na 12 malých koláčků pečených ve formě na muffiny, nebo na jeden větší koláč o průměru 20 cm. V každém případě se ale snažte těsto zpracovat, co nejrychleji dovedete.
  • Koláč vyplňte jablky. Velkému koláči budou slušet plátky jablek, ale pokud nemáte chuť se s nimi krájet a ještě je umělecky vyrovnávat na povrch koláče, stačí jablka nakrájená na kostičky. 
  • Polovinu koláčků zalijte připravenou světlou směsí. Na dně misky si nechte asi tak čtyři lžíce.
  • Ke zbytkům vaječné směsi přidejte čokoládovou smetanu, pořádně prošlehejte a nalijte do zbývajících koláčku. V případě, že pečete jeden velký koláč, připravte buď jeden druh náplně, nebo zalijte půlku koláče světlou a půlku tmavou náplní.
  • Koláč pečete asi 20 minut. Po vypnutí trouby ho v ní nechte ještě chvilku odpočívat, než do definitivně vyndáte.
PS: Pokud nevíte, co dalšího s padanými jablky, dobře se hodí také na mostardu. 





 Ingredients

Dough 

  • 150 g all-purpose flour
  • 75 g butter, cold and chopped
  • 1 teaspoon of lemon juice
  • a bit of cold water (about 3 - 4 spoons)

 

Filling

  • 4 apples
  • 250 ml cream
  • 50 g dark chocolate
  • 1 tablespoon vanilla sugar
  • 2 spoons of chopped walnuts

Method

 

The evening before

  • Prepare a dough. Mix flour and butter. You should create little crumbs. I recommend chopping the butter before and store it in the fridge until you start making the dough. It must be really cold. 
  • Mix the lemon juice with cold water. Gently add to the flour and butter crumbs. Little by little, spoon by spoon. I usually need 3 spoons of cold water.
  • Finally, you should create a compact dough. Wrap it in the kitchen foil and let it rest in the fridge overnight. If you run out of time, give it at least one hour of rest.

Next day

  • First of all, start preparing the apples. You can slice them or just chop them. Preheat your oven to 180 °C.
  • On a lightly floured surface, gently roll the dough out. I prefer small cakes, just because I am so clumsy and it's much more easier for me to manipulate with small pieces of dough. I usually bake them on the muffin sheet. The dose used in this recipe is just enough to prepare 12 small cakes. If you want one bigger cake, the best way how to roll the dough is to turn the piece of dough around 90° after each move of a rolling pin. Repeat that till you end up with a piece that fits your cake mold. Use a rolling pin to transfer the dough into a mold. 
  • In a small bowl, whisk the whole eggs, add 100 ml of cream and vanilla sugar. Whisk again.
  • Transfer the remaining cream into a small pan, add chocolate and carefully melt till the mixture is smooth. 
  • Transfer the apples onto a dough. Pour white mixture in half of the cakes. Be careful to spare about 4 spoons of the white mixture. Add chocolate cream to the leftovers of white egg mixture and whisk it. Then pour in the remaining cakes. If you have one big cake, you can prepare only one version of filling or divide the cake in half (just in your mind of course) and use the different filling for those two halves.
  • Bake for 20 - 25  minutes.

 

Komentáře

Oblíbené příspěvky