Panna Cotta

Některé věci už ani nemůžou být jednoduší. Taková panna cotta třeba. Není to v podstatě nic jiného než smetana svařená s cukrem s trochou želatiny. Mám ráda věci, které jsou jednoduché, a přiznám se, že mám v létě lepší věci na práci, než stát hodiny u rozpálené trouby. To už jdu radši do lesa nasbírat si lesní jahody a borůvky. V originální verzi patří na pana cottu jahodová omáčky, ale můžete si jí udělat i z jiného sezónního ovoce.


I like simple things. Pana cotta is basically the cream with sugar and a bit of gelatine. I associated it with summer because it's the season of fresh berries which perfectly matches with this creamy dessert. I've just mentioned I love the simplicity of preparation. It takes barely 15 minutes of work and then all you do is wait. The original version of panna cotta is accompanied by strawberry sauce but you can match it with any other kind of seasonal fruit


 
Ingredience

  • 500 ml smetany ke šlehán
  • 10 g želatiny
  • 120 g vanilkového cukru
  • 1 vanilkový lusk 

Postup
 
  •  Vanilkový lusk rozkrojte napůl a špičkou nože z něho vydlabejte semínka.
  • Smetanu s vanilkovými semínky ohřejte těsně pod bod varu. Já používám hrnec s dvojitým dnem na ohřívání mléka. Odstavte z plotýnky a vmíchejte cukr.
  • Želatinu připravte podle návodu na obalu. Dříve jsem používala želatinu v plátcích. Ty se většinou musí namočit do určitého množství studené vody, po nabobtnání se pak celý obsah kastrůlku zahřeje, tak aby se želatina rozpustila, ale nevařila. Teď používám práškovou želatinu na ztužování krémů. Postup přípravy je téměř stejný a navíc mám pocit, že dezert pak není tak želatinový a tuhý.
  • Pokud používáte práškovou ztužovací želatinu, přimíchejte k želatině dvě až tři lžíce svařené smetany, dobře rozmíchejte a nakonec přilijte želatinu do smetany. U ostatních typů želatiny to asi bude velmi podobné, ale radši si přečtěte instrukce na obalu sáčku.
  • Hmotu nalijte do formiček a nechte ztuhnout. Minimálně to bude chtít alespoň hodinu, ale lepší je nechat odpočívat v chladu alespoň půl dne.
  • Před servírování si připravte jahodovou omáčku. Já s úspěchem používám tu z rozmačkaných jahod oslazených podle chuti, ke kterým přidám asi hrnek až dva vody (podle množství), lžičku domácího vanilkového extraktu z vodky a asi půl hrnku červeného vína. Tuto směs zahřívám v kastrůlku, dokud se víno nevypaří a omáčka nezhoustne. Můžete si jí ale připravit i z jiného ovoce třeba z malin nebo dezert jenom čerstvými jahodami.
PS: Uvedené množství želatiny můžete klidně snížit, zvláště pokud děláte dezert do skleničky a nehodláte ho vyklápět.






Ingredients

·         500 ml cream

·         10 g powder gelatine or gelatine leaves

·         120 g vanilla sugar

·         1 vanilla pod, seed scraped out

Method

·         In a small saucepot or double-boiler heat the cream and vanilla seeds. It mustn't boil! Add vanilla sugar and stir. The sugar must completely dissolve in the cream.

·         Prepare gelatine. I use powder gelatine for thickening the custards, so I just mix gelatine powder with two spoons of cold water, let it soak for a while, then heat till it dissolves completely (it should not boil!), and mix with cream. You can also buy gelatine leaves. The preparation is very similar.

·         Transfer the cream mixture to prepared vessels. Let it thicken. It usually takes me a few hours.

·         For serving, I sometimes prepare sweet fruit sauce. I use a mixture of wild berries (mainly wild strawberries) this time. I just put them into a smaller saucepan, add 2 cups of water and 1 cup of red wine, a few spoons of crystal sugar, and gently cook for about 30 minutes. But sometimes I'm just too lazy and impatient to cook that sauce and just accompany the panna cotta with a few ripe strawberries or with a handful of the wild ones.

PS: If you don't want to take the panna cotta out from the molds, add a little bit less of gelatine - 5 grams is enough.








Komentáře

Oblíbené příspěvky