Zimní máslový punč/Spiced Rhum

Můj bratr je na rozdíl ode mně sportovec. Takže zatímco on si s sebou na běžky bere pár CarboSnacků a čistou vodu, já si vezu čaj v termosce, rum v placatce a k tomu ještě tabulku čokolády. Dobře, na běžkách se s tím rumem držím zkrátka, kdyby mně ale na konci túry nečekala vidina nějakého teplého kořeněného a alkoholického náboje, kdo ví, jestli bych se ven do té zimy vůbec odhodlala.

My brother takes the sport seriously. Me not. While he sticks on a few CarboSnack and pure water,  I couldn´t imagine going cross-country skiing without hot tea, a bar of chocolate and some alcohol in a pocket bottle. Honestly, I try to get my drinking under control when doing some sport, but if I couldn´t look forward to warm, spiced and usually alcoholic drink after trip, I wouldn´t be able to go out at all.
 
 
Ingredience
 
Na kořeněné máslo
  • 125 g změklého másla
  • 1 lžička mleté skořice
  • trochu strouhaného muškátového oříšku
  • 200 g cukru
  • trochu mletého zázvoru
  • kůra nastrouhaná z půlky pomeranče
 
Na dokončení
  • jeden panák rumu
  • 2 lžíce kořeněného másla
  • asi 200 ml teplého černého čaje nebo horké vody
Postup na kořeněné máslo
  • Změklé máslo vyšlehejte s cukrem a kořením do pěny. Poměry koření jsou jen orientační, já obvykle dávám víc skořice a zázvoru a muškátového oříšku jenom větší špetku pro chuť. Pokud chcete něco opravdu pikantního, zkuste přidat špetku kajenského pepře.
  • Dobře zabalená máslová směs vám vydrží v lednici klidně týden, a když jí nespotřebujete do máslového rumu, můžete si jí namazat třeba na sladké toasty nebo na palačinky.
Postup na dokončení
  • Do hrnku dvě lžíce kořeněného másla, přilijte rum a zalijte teplým čajem nebo horkou vodou z konvice. Voda by měla být dostatečně teplá, ale ne vařící.
  • Promíchejte a konzumujte.


 
 
Ingredients

For spiced butter

  • 125 g butter, softened
  • 2 teaspoons of cinnamon
  • a pinch of ginger and nutmeg
  • 200 g crystal sugar
  • orange zest (zest from one half of  big orange is enough)

For finishing

  • 1 shot of rhum (50 ml)
  • 200 ml black tea or hot water
  • 2 spoons of spiced butter

Method

Spiced butter

  • Beat the butter with sugar, spices and orange zest. I usually add more cinnamon and ginger and only a pinch of nutmeg, but feel free to adjust it. If you want something really special, add a pinch of cayenne pepper.
  • If you have any spiced butter left, you can keep it well wrapped in your fridge for about a week. Or you can use it for pancakes or toasts.

Butter rhum

  • Put two spoons of spiced butter in your cup, add rhum. Finally, add warm tea or water. The liquid should be warm but not boiling. Combine carefully and drink.

 
 

Komentáře

Oblíbené příspěvky