Dýňový koláč/ Pumpkin Pie
Nikdy by mně nenapadlo, že vůbec někdy něco jako dýňový koláč zkusím a ještě o tom budu psát. Dýni totiž nesnáším. Snesu jí vlastně jen v dýňové polévce a tomto koláči. Oba recepty pracují s výrazným kořením, které chuť dýně poněkud potlačí. Vlastně bych měla upozornit, že při dávkách koření uvedených v receptu, bude koláč chuťově opravdu výrazně připomínat vánoční perníčky, takže klidně koření uberte.
I have never intended to bake a pumpkin pie.
The reason is simple. I hate pumpkin. The only pumpkin dishes I can eat are
pumpkin soup and this pumpkin cake. I think it’s because both dishes use very
distinctive spices, which make the pumpkin more edible. I also have to warn you
that I spiced the dough a little bit more than it had been recomnended, so my
cake tastes rather like Christmas gingerbreads. If you don't share my food
preferences, just arrange the amount of each kind of spices for your
convenience.
Ingredience
Těsto
- 115 g másla
- 220 g hladké mouky
- 1 lžička skořice
- 1/4 lžičky muškátového ořechu
- 1/4 lžičky nového koření
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžíce jedlé sody
- 180 g cukru moučka
- 2 vejce
- 130 ml mléka
- 150 g dýňového pyré. (Dýni Hokkaido umyjte, nakrájejte na kostky a ty pak upečte nebo uvařte, pokud budete vařit dejte vody jen tolik, aby byly kousky dýně ponořené, změklou zeleninu pak rozmixujte. Dýni hokkaido není třeba loupat.)
Krém
- 300 g krémového sýra (luze použít i tvaroh)
- 200 ml šlehačky
- cukr moučka podle chuti
- Mouku, kořením, sodu a prášek do pečiva smíchejte v míse.
- Máslo ušlehejte s cukrem doběla. Přidejte po jednom vejce, mléko pokojové teploty a nakonec dýňové pyré.
- Do tekuté směsi opatrně po částech přimíchejte mouky promíchanou s kořením. Nalijte těsto do máslem vymazané a moukou vysypané koláčové nebo dortové formy.
- Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia asi 45 minut.
- Před nanesením krému nechte koláč úplně vychladnout.
- Až bude koláč úplně vychladlý, rozmíchejte v misce sýr s cukrem, přidejte šlehačku a vyšlehejte v hustou hmotu. Potřete jí povrch koláče.
Ingredients
- 115 g of butter
- 220 g of all-purpose flour
- 1 teaspoon of cinnamon
- 1/4 teaspoon of nutmeg
- 1/2 teaspoon of salt
- 1/2 teaspoon of baking soda
- 1/2 teaspoon baking powder
- 180 g of powder sugar
- 2 large eggs
- 130 ml of milk
- 15 g of pumpkin purré (I used
Hokkaido because there's no need to peel it.)
For
finishing
- 300 g of cream cheese
- 200g of cream
- powder sugar
Important
notices
1) To prepare pumpkin purré, wash the
pumpkin cut out the soft inner part with seeds and chop it. Transfer the
pumpkin pieces into a saucepan, add a little bit of water (the pumpkin should
be surrounded by water) and cook till they're soft. You can also bake the
pumpkin. Then purré it until it's smooth. It should resemble a thick soup.
2) You can
alter all the spices listed in the list of ingredients with a bought mixture
for gingerbreads. Two teaspoons are enough.
Method
- Preheat oven to 180°C.
- In a bowl mix all dry
ingredients.
- Beat the butter and sugar until
the mixture turns pale and fluffy. Add eggs and pumpkin purré.
- Add flour mixture and combine
properly.
- Bake for 45 minutes.
- Allow it cool completely before
finishing it.
Finishing
- Make sure your cake is cooled
down completely. Then gently combine cream cheese with powder sugar. Taste,
add cream and beat till the mixture thickens. Spread onto cake.
Komentáře
Okomentovat