Dvakrát pečené mandlové sušenky/Cantucci (Italian Almond Biscuits)
Ještě teď si živě pamatuji, jak jsem cantucci před lety pekla poprvé a tenkrát mi to přišlo skoro jako terapie. Dobře,ve skutečnosti je pro mně jako terapie skoro všechno, co nějak souvisí s jídlem.Většinou jsou cantucci jeden z mála druhů cukroví, na které se před Vánoci zmůžu, a je mi úplně jedno, jako takové vlastně nemají s Vánoci nic společného. Pocházejí z Toskánska, a obvykle bývají servírovány se sklenicí sladkého vína nebo čajem či kávou, do které se namáčejí, a jsou tu hojně konzumovány po celý rok.
I can
still remember the time I baked cantucci for the first and felt it like a therapy.
Honestly, everything connected with food is like therapy for me. These
delicious twice-baked biscuits are often the only kind of Chrismas sweets I
manage to make. I know they originally aren’t Christmas sweets at all, but I
don’t care a button. They originate in Tuscany and traditionally they are served
with a glass of sweet wine or a cup of coffee or tea for dipping.
Ingredience
- 200 g celých neloupaných mandlí
- 220 g hladké mouky
- 100 gramů krystalového cukru
- špetka soli
- špetka muškátového oříšku
- 2 velká vejce
- hrubá mouka a tuk na vymazání plechu nebo papír na pečení
Postup
- Mandle rozložte na plech a strčte je do trouby vyhřáté na 220 stupňů Celsia. Pečte 15 minut, občas je prohrábněte.
- Upečené mandle nechte vychladnout a troubu stáhněte na 190 stupňů. Přibližně z čtvrtiny z celkového množství odložte stranou a překrojte ostrým nožem na poloviny, zbytek umelte.
- V míse smíchejte mouku, cukr, sůl a muškátový oříšek, přidejte namleté mandle a dvě vejce. Vznikne velmi husté a možná poněkud drobivé těsto. Pokud se drobí příliš klidně přidejte ještě jedno menší vejce nebo bílek.
- Těsto rozdělte na třetiny a z každé vyválejte váleček. Válečky přesuňte na plech, buď vymazaný tukem a vysypaný moukou nebo vyložený papírem na pečení.
- Strčte plech do trouby a pečte 20 minut.
- Po dvaceti minutách vyndejte sušenky z trouby a snižte teplotu přístroje na 140 stupňů. Sušenky nechte trochu vychladnout a pak je ostrým nožem (nejlépe to jde ostrou pilkou) nakrájejte na plátky. Ty rozložte na plech a všechno to vraťte do trouby. Pečte dalších 25 minut.
- Uschované v dobře těsnící krabici umístěné v chladu a suchu vám bez obav vydrží 4 týdny.
Ingredients
·
200 g almonds, whole and unpeeled
·
220 g all-purpose flour
·
100 g crystal sugar
·
a pinch of salt
·
a pinch of nutmeg
·
2 eggs
·
1 egg-white
·
parchment paper
Method
·
Preheat the oven to 200°C. Spread the
almonds onto the baking sheet and roast them for 15 minutes. They
should get lightly brown.
·
Let the almonds cool. Set aside about one
quarter and ground them. Chop the remaining almonds.
·
Ïn a medium bowl combine flour, salt,
nutmeg, sugar, and ground almonds. Add eggs and chopped almonds and create a
crumpy dough.
·
Divide the dough into thirds and form a little log (or
cylinder) from each third. Place them onto the baking sheet lined with
parchment paper and bake for 20 minutes.
·
Take out the baking sheet and turn down
·
the
heat to 140°C. Let the baked logs cool. Then cut them to slices. I
recommend you to use serrated knife if you have one.
·
Bake the slice for 20 minutes. If you store them in a properly sealed vessel
they will last for three or four weeks.
Komentáře
Okomentovat