Müsli sušenky/Müsli cookies
Müsli sušenky jsem pekla jako dárek, asi pět tvarově nejvíce nepovedených (stejně by se mi do balíčky už nevešly) jsem snědla k svačině. Zároveň jsem spolu s dárkem sfoukla i jednu položku ze svého seznamu kuchařských výzev, nebo jak bych to vlastně měla nazvat, protože jsem si zkusila připravit něco, co by mně na první pohled nelákalo. U sušenek nebyl ani tak problém v tom, že bych se bála náročnosti, ale spíš proto, že müsli a podobné zdravé pochutiny nejsou prostě můj šálek kafe.
V názvu receptu se správně vyskytuje slovo sušenky. Malý obsah cukru, a žádný přidaný med z nich ale dělá stravu, vhodnou i pro ty, co nemají tak velký energetický výdej jako sportovci a lepivé tyčinky, které drží pohromadě jen díky spoustě medu a cukru pro ně nejsou úplně to pravé ořechové.
Inspiraci jsem hledala převážně na Pinterestu, ale nakonec jsem podobné sušenky objevila i v kuchařce Snídaně u Florentýny, odkud jsem nakonec převzala gramáž, protože jsem byla moc líná na to ještě převádět jednotky. Uvedené množství mi vystačilo na pytlíček na fotografii.
Inspiraci jsem hledala převážně na Pinterestu, ale nakonec jsem podobné sušenky objevila i v kuchařce Snídaně u Florentýny, odkud jsem nakonec převzala gramáž, protože jsem byla moc líná na to ještě převádět jednotky. Uvedené množství mi vystačilo na pytlíček na fotografii.
Ingredience
- 80 g másla
- 1 vejce
- 70 g hladké mouky
- 70 g třtinového cukru
- 1/4 lžičky soli
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 120 g ovesných vloček
- 80 g sušeného ovoce nakrájeného na kousky (já jsem použila hrozinky)
- 30 g oříšků nebo semínek (použila jsem vlašské ořechy a slunečnicová semena)
Poznámky: Část sušeného ovoce nebo semínek lze nahradit nasekanou čokoládou nebo čokoládovými pecičkami. Místo oříšků a semínek lze použít 230 g hotové müsli směsi. Místo sušeného ovoce lze použít ovoce lyofizované, lze přidat koření (přímo se nabízí skořice nebo vanilka). Místo obyčejné hladké mouky lze použít mouku špaldovou.
Postup
- Předehřejte troubu na 170° C a připravte si hlubší plech vyložený pečícím papírem.
- V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva, solí a cukrem.
- Másle pomalu rozpusťte, přidejte celé vejce a prošlehejte. K mouce přidejte máslovou směs, vločky a ořechy a vypracujte lepkavou hmotu.
- Z hmoty můžete rovnou vytvarovat placičky, válečky nebo jiné útvary. Já jsem zkusila směs vyklopit rovnou na plech vyložený pečícím papírem a rukama jsem jí trochu upěchovala. Hmota trochu lepí, ale když upěchování proveden přes pomocí kousek pečícího papíru nebo potravinové fólie, dá se to celkem rychle zvládnout.
- Sušenky pečte v troubě přibližně 15 minut. Zespoda by měly zezlátnout. Plát nechce vychladnout a až poté ho nakrájejte ostrým pilkovým nožem na kousky.
- Sušenky uchovávané ve vzduchotěsné nádobě a uložené na chladném místě vydrží jeden a ž dva týdny.
These
cookies were baked as a gift, but I set aside about five pieces for my breakfast.
It’s exactly that kind of dish I wouldn‘t normally intend to bake because müsli
and oat-flakes aren’t my cups of tea at all.
Before you
start, I should warn you because this is not a classic recipe for müsli bars.
These cookies contain a very little amount of sugar and flour, so it’s suitable
even for the one of us, who aren’t the miners or professional sportsmen.
Ingredients
- 80 g of butter
- 1 egg
- 70 g of
all-purpose flour
- 70 g of
sugar
- 1/4
teaspoon of salt
- 1/2
teaspoon of baking powder
- 120 g
of oat-flakes
- 80 g of
dried fruit (I used raisins.)
- 30 g of
nuts and seeds (I used walnuts and sunflower seeds.)
Notes: It's possible to use 230 g of müsli
instead of fruit, oat-flakes and seeds. You can also replace part of the seeds
and nuts with chocolate, add spices eg. cinnamon or vanilla or use lyophilized
fruit.
Method
- Preheat
oven to 170°C. Line suitable baking sheet with parchment paper.
- In a
bowl, mix flour, sugar, salt, and baking powder.
- Carefully
melt the butter. Combine with egg.
- Mix
with dry ingredients, add oat-flakes, fruit, nuts, and seeds.
- You can
create balls, logs or whatever you like. I spread the mixture onto the
lined baking sheet and bake in one big piece.
- Bake
for 12 - 15 minutes until the edges are golden.
- Let it
cool completely. Then cut with a sharp knife to desired shapes.
- Stored
in a properly sealed vessel in a cold place the cookies will last for one
or two weeks.
Komentáře
Okomentovat