Makový pudink/Poppy-seeds Custard

Česká republika prý celosvětově vede ve spotřebě a vývozu potravinářského máku. Jako dítě jsem sklizeň máku párkrát zažila, mám na to ovšem jen velmi mlhavé vzpomínky (taky jsem většinou celou sklizeň prospala). Pochutiny z máku jsou doménou slovanských zemí, a dokonce prý existují státy, kde se na makové dobroty koukají skrz prsty. I když v potravinářském máku hlavně ve stvolech a prázdných makovicích sice nějaký ten kodein, morfin a další látky podobné povahy jsou (ne nadarmo se kdysi doporučoval na uspání dětí odvar ze zelených makovic), ve zralých semenech je těchto alkaloidů minimum. 

Nápad s pudinkem s makovými semeny není z mé hlavy, a vlastně na něm na první pohled není ani nic objevného. Recept jsem našla  na poslední stránce říjnového Apetitu z roku 2016. Moje verze je oproti originálu žlutá, což ovšem nemá na svědomí potravinářské barvivo, ale domácí vajíčka.

The Czech republic is considered to be the biggest producer of poppy-seeds. When I was a child I experienced harvesting the poppy-seed for a few times, but have very little to remember (I don't pretend that I don't know why - I usually slept like a log). Poppy-seeds pastry and sweets are common in Czech republic, Poland and Slovakia, contrary in few other states poppy-seeds are on the list of banned drugs. Poppy plants contains a few kinds of alcaloids like codein, morphine and so on. Teé from green parts of poppy plants used to be once the popular sleeping remedy for children, but there are almost any of these substances in ripe poppy-seeds, so there's really no need to worry about became a morphine adict.

I don't invent this recipe, it comes from magazine Apetit (October/2016). The recipe was hidden in the last page. That bright yellow colour of my custard is due to home-grown eggs.

 
Ingredience
  • 0,5 l mléka
  • 3 lžíce máku
  • špetka mleté vanilky
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 1 vrchovatá lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 velké žloutky
  • 2 lžíce másla
  • 250 ml šlehačky
  • ořechy a ovoce na dozdobení
Postup
  • Do poloviny odměřeného mléka přidejte mák a vanilku. Přiveďte těsně pod bod varu.
  • Zatímco budete čekat, až se směs začne vařit, přidejte do druhé části mléka cukr, kukuřičný škrob a žloutky.
  • Asi dvě lžíce horkého makového mléka přidejte k vaječné směsi a rychle promíchejte. Směs pak přilijte do kastrůlku k mléku. To by mělo zabránit tomu, aby se vejce srazila. Ztlumte žár plotýnky a míchejte, dokud pudink nezačne houstnout. Pak okamžitě odstavte.
  • Nechte lehce zchladnout, a přidejte dvě lžíce másla. Pudink rozdělte do misek a dejte do lednice vychladit.
  • Před podáváváním ozdobte šlehačkou a ovocem dle vašich preferencí (já měla za tímto účelem připravenou hrušku, ale nakonec jsem pudink snědla jen tak).

 
Ingredients
  • 0,5 l of milk
  • 3 spoons of poppy-seeds
  • 3 spoons of crystal sugar
  • 2 big egg yolks
  • 2 spoons of butter, softened
  • a pinch of vanilla, grounded
  • 250 ml of cream
  • fruits, seeds or nuts for topping
Method
  • Combine half from the amount of milk with poppy-seeeds. Bring just under its boiling point.
  • Meanwhile, combine the remaining milk, cornstarch, sugar and eggs.
  • When poppy-seeds milk almost boiling, také a two spoons of this mixture and add to the egg mixture Whisk. Then pour the egg mixture into poppy-seeds milk, stir continuously. It should prevent eggs from clotting.
  • Reduce the heat and stir till the custard thickens. Remove from the stove.
  • Combine the butter, divide into bowls and let it cool in the fridge.
  • Garnish with fruits, seeds and whipped cream.

Komentáře

Oblíbené příspěvky