Vanilkový tělový krém/Vanilla Body Cream
Můj první pokus, jak vyrobit tělový krém nedopadl zrovna nejlépe. Byl krásně brčálově zelený, díky odvaru ze šalvěje, který jsem do něj použila, což by mi ani tak nevadilo, ale protože jsem zapomněla přidat konzervant, uvítaly mně po týdnu ostrůvky zelené mech připomínající plísně. Podruhé jsem si vybrala trochu jiný recept, tentokrát z knihy Zelená kosmetika od Michaely Suché. Tenhle postup mi přijde mnohem didaktičtější než postupy na krémy v knize Krása z přírody (která je ale jinak také skvělá). I když jsem nahradila cetylalkohol a vosk číslo 3 jedním typem samoemulgujícího vosku BTMS, držela jsem se základního pravidla pro výrobu emulze - tedy zahřát vodní a olejovou fázi odděleně, a vodnou pak za stálého míchání vlít do olejové a výsledná konzistence krému je mnohem lepší, než v případě mého prvního pokusu, kdy se všechno mělo prostě smíchat a zahřát hned v prvním kroku a pak našlehat.
My first home-made body-butter was rather a disaster. The muddy green colour caused by sage tea which I add to it instead of the water phase wasn't the main problem. The crucial thing was that I forgot to add conservant and after a week the body-butter was covered with mossy spots of mold. For my second attempt, I choose a bit different recipe. The book Handmade Beauty is great but I think that the method described in Zelená kosmetika by Michaela Suchá (I am afraid that this book is available only in Czech) is more didactic and easier for beginners. I just replaced cetylalcohole and wax no. 3 by the same amount of BTMS. Instead of my first make when you're just supposed to mix all the ingredients of both oil and water phases in the begging, I work with them separately.
Ingredience
·
6 g emulgačního vosku BTMS
·
20 ml vanilkového olejového macerátu
·
6 g kakaového másla
·
67 ml převařené vody
·
konzervant (na uvedené množství používám 20 kapek Cosgardu, lze použít též extrakt z grepových semínek)
Další pomůcky
·
alkohol pro dezinfekci pracovní plochy a nádobí
·
2 varuvzdorné misky
·
metlička
Postup
·
Do jedné misky si odvažte olejovou fázi tedy
emulgační vosk, vanilkový olejový macerát a kakaové máslo.
·
Do druhé misky nebo kádinky odměřte vodu.
·
Obě misky umístěte do vodní lázně a zahřejte.
Olejovou fázi míchejte dokud se všechny pevné ingredience nerozpustí. Vodná ani
olejová fáze se v žádném případě nesmí vařit.
·
Poté, co se kakaové máslo a emulgační vosk
rozpustí, za stálého míchání vlijte vodnou fázi do olejové. Odstavte
z ohně a stále míchejte. Směs brzy začne homogenizovat. Poznáte to tak, že se
začne mléčně zakalovat. Pokud chcete tento proces urychlit, připravte si před
začátkem práce misku nebo hrnec s ledovou vodou (snadno dosáhnete tím, že do
studené vody z kohoutku vhodíte pár kostek ledu) a okamžitě po smíchání obou
fází do této ledové lázně misku strčte.
·
V návodu bylo doporučovány našlehat směs
frapovačem a jiné návody dokonce používají i tyčový mixér. Já nic z toho zatím
nevlastním, ale umíchat krém se mi povedlo i pomocí obyčejné kuchyňské
metličky. Na rozdíl od předešlých dvou postupů se takto aspoň nevžene do krému
tolik vzduchu.
·
Krém by měl postupně zhoustnout. Až jako
poslední krok, když už směs trochu zchladne, přidejte konzervant. Já jsem
tentokrát použila cosgard. Můžete přidat také éterický olej, ale těm já se spíš
vyhýbám. Místo toho jsem přidala pár kapiček domácího vanilkového extraktu.
·
Krém nalijte do vydezinfikované dózy. Dezinfekce
se provádí vysokoprocentním alkoholem, třeba jemným konzumním lihem ale v nouzi
stačí třeba i obyčejná vodka. Můžete si ho buď nalít do lahvičky s
rozprašovačem nebo povrch a nářadí otřít pomocí namočeného tamponku nebo
vatičky. Já jsem k dezinfekci dózičky na krém použila svůj domácí vanilkový
extrakt v jemném konzumní lihu (tu trošku jsem čistě jen kvůli vůni obětovala),
ostatní nářadí jsem dezinfikovala čistým konzumním lihem.
·
Produkty konzervované cosgardem by vám měly
vydržet 6 měsíců. V případě použití extraktu z grepových jader (GSE) 3
měsíce. Krém je lepší uchovávat v ledničce. Má lehkou konzistenci a dobře se
vstřebává.
100 ml krému mně vyšlo přibližně na 14 korun.
Vanilka je sice drahá záležitost, ale můj macerát je v podstatě recyklovaná
záležitost - všechny vanilkové lusky, které mi projdou kuchyní, končí po
splnění svého úkolu buď v extraktu nebo v macerátu. Ať už ale chcete lusky
nakládat do alkoholu nebo do oleje, před použitím je musíte omýt a nechat
oschnout. Jako nosné médium pro macerát jsem použila obyčejný slunečnicový
olej, ve kterém jsem lusky v zavařovačce na okenním parapetu
louhovala po dobu 4 týdnů. Po ukončení macerace jsem macerát přelila do
lahvičky z tmavého skla a umístila do tmavé spíže. Pokud vanilku nemáte,
myslím, že s klidem můžete nahradit vanilkový macerát čistým slunečnicovým nebo
vanilkovým olejem a přidat kapičku vanilkového extraktu.
Ingredients
- 6 g emulgation wax BTMS
- 20 ml vanilla oil
- 6 g cocoa butter
- 67 ml of water
·
In one heat-resistant bowl mix all the
ingredients of the oil phase. So that means BTMS wax, cocoa butter, and vanilla
oil.
·
Pour a precise amount of water to a small
bowl or a beaker.
·
Put both bowls in the pot filled with water
and gently heat up. When all the ingredients of the oil phase are completely
dissolved, turn off the heat and pour the water phase into the oil mixture!
Stir continuously. The oil and the water phase should not boil!
·
Keep whisking the mixture. Soon the
homogenization will start. You will recognize it easily because the mixture will
turn milky white and starts thickening.
·
If you want to speed up the process a bit,
immediately after mixing both phases, transfer the bowl with the mixture to the
pot with cold water and keep whisking. Cooling will speed up the process.
·
In the last step add conservant. I used
cosgard. The dose depends on the amount of the product. You can also add ESO,
but I don't like them very much, so I try to avoid them. I use a few little
drops of homemade vanilla extract instead.
·
When you're satisfied with the consistency,
transfer the body-butter to the box. It should be cleaned by alcohol disinfection
before. And any other tools you use for preparing your body-butter also
need disinfection. Cosmetic ethanol is good for that, but you can also use vodka
if there's no other option. I used vanilla extract for box and cosmetic ethanol
for the other tools and working surface.
·
If you use cosgard the body-butter should
last 6 months, in case of GSE (grapefruit seed extract) 3 months.
Homemade body-butter cost me about 14 Czech
crones (approximately 0,5 euro). Vanilla is a bit expensive matter, but I used
homemade vanilla oil and extract, which I made mainly from the kitchen's
leftovers. But keep in mind that you have to wash and dry the vanilla pods before
any other action. If you don't have vanilla oil, I think that old good
sunflower oil with a few drops of vanilla extract will also do good.
Komentáře
Okomentovat