Brioška s kousky čokolády/ Chocolate brioche
Venku jsme se s Albínem pustili do kotrmelců. Augustín prohlásil, že se uvidí a začal je dělat taky. Viktorín fakt nebyl moc dobrý, a Kryšpín musel přestat, protože mu z kapsy vypadla kulička a zakutálela se v trávě. Marie-Hedvika tleskala a Vendelín měl v jedné ruce briošku, kterou si přinesl z domova, aby měl co jíst a v druhé držel Dianu, panenku Marie-Hedviky. Překvapilo mně, že dával panence kousek briošky. Obyčejně totiž nikdy nikomu nic nedá, ani kamarádům.
Mikulášův kamarád Vendelín měl v ruce briošku téměř v každé příhodě. Není divu, že byl tak tlustý, brioška je totiž v podstatě skoro samé máslo a vejce. A taky není divu, že se o svojí svačinu nerad dělil, protože jsem měla sto chutí briošku po upečení a ochutnání někam schovat a nikomu se o ní nezmiňovat. Nepoužila jsem originální francouzský recept, ale poněkud upravenou italskou verzi z kuchařky Eleonory Galasso.
Every time I
come across something related to brioche, Alceste from Le Petit Nicolas always comes
to my mind. He was Nicholas‘ best friends, fat and eating all the time. And brioche
was his favourite snacks. No surprise he was so fat because brioche is made
mainly from the butter and eggs. But I can absolutely understand why he adored
them so much.
I didn’t use
an original recipe for a French brioche instead I chose its Italian version
from a cookbook by Eleonora Galasso.
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 1 lžička sušeného droždí
- 50 g krupicového cukru
- 5 vájec
- špetka soli
- 4 tobolky kardamomu
- 200 g másla
- 50 g hořké čokolády
- 8 sušených meruněk
- 2 lžíce mléka + 1 žloutek na potření
- lžíce máku
- Špičkou ostrého nože vyprostěte z tobolek kardamomu semínka a semelte je na práše. Já to provedla v mlýnku na koření. Máslo nakrájejte na kostičky. Meruňky spařte horkou vodou, a nechte okapat. Pokud jste si jistí, že používáte nesířené ovoce tento krok provádět nemusíte.
- Mísu na chlebíček vymažte máslem nebo vyložte papírem na pečení. Vejce prošlehejte v menší misce.
- Mouku prosejte do mísy, přidejte droždí, cukr a vlijte prošlehaná vejce. Zpracujte a pak po částech přidávejte máslo, kardamon a sůl. Podle receptu bylo doporučeno provést celou tuto akci pomocí robotu, ale jde to zvládnout i vlastníma rukama.
- Těsto zakryjte čistou utěrkou a nechte kynout dokud nezdvojnásobí svůj objem. To by mělo trvat asi dvě hodiny, já jsem těsto nechávala kynout skoro čtyři hodiny.
- Po vykynutí těsto krátce propracujte, aby se z něho dostal vzduch. Rozdělte ho na 8 stejně velkých kousků. Do každého zabalte čtvereček čokolády a sušenou meruňku a vytvořte z něho kuličky.
- Kuličky naskládejte vedle sebe do připravené chlebíčkové formy. Zakryjte čistou utěrkou a nechte kynout další dvě hodiny.
- Až přijde čas, rozehřejte troubu na 180°C. Mléko rozšlehejte se žloutkem a potřete jím povrch briošky. Posypte mákem.
- Pečte přibližně 30 minut. Pokud brioška hnědne příliš rychle zakryjte povrch formy alobalem. Před podáváním nechte zcela vychladnout.
- 500 g all-purpose flour
- 1 teaspoon of dried yeast
- 50 g of crystal sugar
- 5 eggs
- a pinch of salt
- 4 pods cardamon
- 200 g butter, cubed
- 50 g dark chocolate
- 8 dried apricots
- 2 spoons of milk + one egg yolk
for the polish
- 1 spoon of poppy seed
- Use a tip of a knife and take
out the cardamom seeds from the pods. Grind them and set aside. Grease the
mold with butter. I used a mold for fruit bread.
- In a small bowl mix sifted
flour, yeast and sugar add eggs and combine. Little by little add the butter, salt,
and ground cardamom. Create a soft dough. Cover it and let it rise for at
least 2 hours. The dough should double its volume. It may take a little
bit longer. I need almost 4 hours.
- After the dough doubles its
volume, work it up to evict the air from it.
- Divide the dough into 8 pieces.
Wrap a piece of chocolate and one apricot in each piece and make 8 little
balls.
- Place prepared balls into the
baking mold side by side. Let rise for another 2 hours.
- When ready preheat oven to
180°C. Bake for 30 minutes.
Ingredients
Method
Komentáře
Okomentovat