Jak jsem si navrhla vlastní látku/ How I Design My Own Fabric

Návod, na to jak si navrhnout látku jsem prvně viděla asi na blogu House of Pinheiro a později i na Tilly and the Buttons. Okamžitě jsem si to zapsala na seznam věcí, které někdy musím zkusit. Tehdy mi ale šlo jen o samotný návrh, vůbec jsem nepřemýšlela o tom, že si nechám látku vyrobit. V našich kotlinách tehdy pár firem, které tuto prováděly existovalo, ale nabízely pouze možnost hraní si s jejich motivy nebo začínaly na 5 metrech látky. Americká Spoonflower pro mně tehdy byla naprosto mimo hru. No, uteklo docela dost času, než jsem se k samotnému návrhu dostala. Najednou byl čas a přišla i inspirace (na výletě k poutnímu kostelu sv. Jana Křtitele nad jihočeskou Radomyšlí) a navíc Spoonflower se mezitím usadila i v Berlíně, což už je pro mně z hlediska poštovného a všeho ostatního mnohem přijatelnější.


Years ago, I read a post about how to design your very own fabric at one of my favourite blog House of Pinheiro, and later also at Tilly and the Buttons and  I was thrilled by that possibility. On the other hand, I knew I could not afford to have my fabric done. Spoonflower was only in America then, and local companies accepted only bigger amounts of fabric (5 meters or more) and of course, money was big trouble too. Not to mention, I did not have the faintest idea of what to put on my fabric. It took a few years, but finally, inspiration came (during a trip to the pilgrimage place near Radomyšl, a small town situated near Strakonice in South Bohemia), and meanwhile, Spoonflower established an office in Berlin so now it's all much more affordable for me.


Svoje první pokusy jsem udělala s vlastní ilustrací a s vlastní fotografií a pomocí programu GIMP jsem si vytvořila opakovatelný vzorek. Docela dobrých výsledků se dá ale také dosáhnout s jedním jediným obrázkem. Na stránkách Spoonfloweru si můžete hrát s opakováním vzorů a i s jedním jediným motivem se dají dělat divy. Nemusíte se registrovat, nahrávat návrhy jde i bez toho, ale pokud se k nim chcete v budoucnu vracet (nebo se účastnit návrhářských výzev), už je to třeba.


For my first project, I used my photo of a sgraffito wall and a hand-drawn ilustration inspired by traditional Bohemina china-ware.. I created an easy seamless pattern in GIMP, but there’s really no need to do it for a start. All you need for your first try, it’s just these things – a picture, table scanner or a camera and internet acces. Spoonflower enable you to play with a single motif. There’s no need to register on the website, but I reccomend you to create an account in a case you want to save your artwork for later or enter a design challenge.

 

Dlouho jsem váhala s tím, jestli si látku vůbec objednám, ale nakonec jsem si řekla, že člověk žije jen jednou. Předtím jsem si ještě aspoň pro nějakou kontrolu vytiskla své dílo na papír a pak jsem odeslala objednávku. I vám, kteří jste zvyklí na yardy a podobné jednotky, doporučuji přepnout si v nastavení na metry. Mezi yardem a SI metrem je rozdíl přibližně 9 délkových centimetrů a to se někdy dost hodí. Ten cenový rozdíl mi už vzhledem k ceně všeho ostatního přijde opravdu zanedbatelný.


I hesitated a lot before I finally send my order. Before, I print my pattern on the paper to check if it looks alright. I have never become friends with yards and other similar units, so I switched to the SI meter. It has one significant advantage even for you who are familiar with yards- the meter is 9 cm longer which is sometimes very useful.








 
Jak si vytvořit jednoduchý návrh látky (tapety, balicího papíru)?
  • Pro úplně první pokusy vám klidně budete stačit jeden obrázek  - třeba vlastnoručně nakreslený nebo nějaký výřez z fotky. Použít můžete také obrázky z internetu, vždy se ale ujistěte, jak se to má s autorskými právy a jestli můžete obrázek použít.
  • Pro digitalizaci ilustrace je nejlepší stolní skener. Obrázek prostě naskenujte a pak ho v nějakém vhodném programu ořízněte. Druhou možností je obrázek vyfotografovat, a pak v vhodném programu oříznout forografii. Pokud ale máte přístup ke skeneru, doporučuji tu první možnost.
  • Otevřete si stránky Spoonflower. V levém horním rohu byste měli vidět ikonku Upload design a hned vedle Help.
  • Po kliknutí na ikonku Upload design, prostě jen vyberete soubor, který chcete nahrát a zaškrtnete, že máte autorská práva k použitému designu a souhlasíte s podmínkami použití.
  • Následně si můžete hrát a vytvářet různá typy vzorů. Objednávat není nic třeba, svůj design si můžete uložit (pokud máte na Spoonfloweru účet) a kdykoli se k němu vrátit.


How to create a simple fabric design?
  • Get your picture - draw it, paint it photograph something, or find something you can freely use on the internet.
  • I digitalize my hand-drawn picture with the help of a table scanner and then I cut the Picture in GÍMP (for that you can use any other program - Paint is enough for the first attempt). The other option is to photograph your picture and the work with your photo, but with the help of a scanner, you usually get better results.
  • Open Spoonflower website. There's an icon Upload design in the right upper corner.
  • Upload your design and then you can play with different repeating pattern You don't have to order something it or register, but if you want to save your work later, then you have to create an account.

Komentáře

Oblíbené příspěvky