Jablkové koláčky "Den a noc"/ Apple Minipies
When we harvested the apples in mid-October, I thought of (I know, pretty
dumb) Isac Newton. I am not sure how many years he spent hidden in the country
in his family house, while Cambridge was riddled with plaque. But it was during
this period when he came with something, which we now call Newton's gravitation
law. I am also sure you all know that he made this without a bump on his head
caused by falling apple. He watched the free fall of that poor thing from the
comfort of his house.
This cake is an ideal recipe just for these fallen apples. Recipe is a compilation of a few other recipes. For example, „Kuchařka pro dceru“ and a TV series A Cook Back in Time. If you have only sour winter apple, don't worry. Just chopped them add a little glass of water, 2 teaspoons of vanilla extract, and about 5 spoons of crystal sugar. Cook very shortly and very gently, remove the liquid, allow it cool, and just follow the recipe.
- 150 g hladké mouky
- 75 g studeného másla nakrájeného na kostky
- l lžička citronové šťávy
- asi 3 lžičky ledové vody
- 4 jablka (nemusí být příliš vzhledná)
- 200 ml smetany ke šlehání
- lžíce vanilkového cukru
- 2 vejce
- půl tabulky hořké čokolády
- hrst sekaných vlašských ořechů
- Studenou vodu smíchejte s citronovou šťávou.
- Mouky spojte s máslem podobně, jak když se připravuje drobenka. Máslo doporučuji předem nakrájet na malé kostky a nechat v lednici vychladnout, musí být opravdu studené.
- Když směs začne připomínat drobenku, začněte přidávat vodu. Přidávejte jí postupně po lžičkách.
- Až budete mít vypracovanou kompaktní kouli těsta, zabalte jí do mikrotenového sáčku nebo potravinářské fólie a uložte těsto do chladu. Den nebo půlden odpočinku vůbec neublíží, pokud pospícháte, snažte se mu dopřát před pečením alespoň hodinu času.
- Až budete připraveni koláč péct nejprve omyjte a vykrájejte jablka a nakrájejte je na plátky nebo na kostičky. Troubu si předehřejte na 200 °C a připravte si náplně.
- Na světlou náplň v misce prošlehejte celá vejce přidejte 100 ml (tedy polovinu) smetany a vanilkový cukr.
- Zbytek smetany dejte do rendlíku, přidejte nalámanou hořkou čokoládu a na velmi mírném plameni za stálého dohledu rozpusťte.
- Na lehce pomoučeném válu těsto rozválejte. Dobře vím, proč radši dělám malé koláčky. Ty na obrázky jsem pekla v prohlubních plechu na muffiny, jehož důlky jsem vyplnila kolečky vykrojenými pivním půlliltrem. Pokud chcete jeden větší koláč, nejlepší postup jak vyválet těsto je, ho po každém pohybu válečkem lehce otočit (asi o čtvrtinu kruhu tedy o 90 °), znovu přejedete válečkem a takto postupovat, dokud nedostanete kruhový tvar o rozměrech odpovídající vaší koláčové formě. Těsto pak opatrně namotejte na váleček a přeneste do formy. Uvedené množství těsta vystačí akorát na 12 malých koláčků pečených ve formě na muffiny, nebo na jeden větší koláč o průměru 20 cm. V každém případě se ale snažte těsto zpracovat, co nejrychleji dovedete.
- Koláč vyplňte jablky. Velkému koláči budou slušet plátky jablek, ale pokud nemáte chuť se s nimi krájet a ještě je umělecky vyrovnávat na povrch koláče, stačí jablka nakrájená na kostičky.
- Polovinu koláčků zalijte připravenou světlou směsí. Na dně misky si nechte asi tak čtyři lžíce.
- Ke zbytkům vaječné směsi přidejte čokoládovou smetanu, pořádně prošlehejte a nalijte do zbývajících koláčku. V případě, že pečete jeden velký koláč, připravte buď jeden druh náplně, nebo zalijte půlku koláče světlou a půlku tmavou náplní.
- Koláč pečete asi 20 minut. Po vypnutí trouby ho v ní nechte ještě chvilku odpočívat, než do definitivně vyndáte.
Dough
- 150 g
all-purpose flour
- 75 g butter,
cold and chopped
- 1
teaspoon of lemon juice
- a bit
of cold water (about 3 - 4 spoons)
Filling
- 4
apples
- 250 ml
cream
- 50 g
dark chocolate
- 1
tablespoon vanilla sugar
- 2
spoons of chopped walnuts
Method
The evening before
- Prepare
a dough. Mix flour and butter. You should create little crumbs. I
recommend chopping the butter before and store it in the fridge until you
start making the dough. It must be really cold.
- Mix the
lemon juice with cold water. Gently add to the flour and butter crumbs. Little
by little, spoon by spoon. I usually need 3 spoons of cold water.
- Finally,
you should create a compact dough. Wrap it in the kitchen foil and let it
rest in the fridge overnight. If you run out of time, give it at least one
hour of rest.
Next day
- First
of all, start preparing the apples. You can slice them or just chop them.
Preheat your oven to 180 °C.
- On a
lightly floured surface, gently roll the dough out. I prefer small cakes,
just because I am so clumsy and it's much more easier for me to manipulate
with small pieces of dough. I usually bake them on the muffin sheet. The
dose used in this recipe is just enough to prepare 12 small cakes. If you
want one bigger cake, the best way how to roll the dough is to turn the
piece of dough around 90° after each move of a rolling pin. Repeat that
till you end up with a piece that fits your cake mold. Use a rolling pin
to transfer the dough into a mold.
- In a
small bowl, whisk the whole eggs, add 100 ml of cream and vanilla sugar. Whisk
again.
- Transfer
the remaining cream into a small pan, add chocolate and carefully melt
till the mixture is smooth.
- Transfer
the apples onto a dough. Pour white mixture in half of the cakes. Be
careful to spare about 4 spoons of the white mixture. Add chocolate cream
to the leftovers of white egg mixture and whisk it. Then pour in the remaining
cakes. If you have one big cake, you can prepare only one version of
filling or divide the cake in half (just in your mind of course) and use the
different filling for those two halves.
- Bake
for 20 - 25 minutes.
Komentáře
Okomentovat