Vánoční bramborová ryba/ Chrismas Potato Fish

Už dávno mi došlo, že bych si měla dávat jen takové předsevzetí, které jsem schopná splnit. A tak jsem si mezi jinými v lednu tohoto právě končícího roku, dala za úkol mimo jiné uvařit každý měsíc alespoň jedno jídlo z kuchařky Eleanory Galassové Dolce Vita. Jak už to tak bývá některá se povedla, některá méně, o některých jste si zde mohli dokonce i přečíst (třeba o omáčce mostardě nebo o čokoládové briošce), některá mně nadchla (jako porchetta do sendviče), ale k tomu, abych o nich něco sepsala jsem se ještě nedokopala. Každopádně tahle vánoční ryba je na zakončení roku, a tohoto předsevzetí, ideálním receptem. S nadsázkou se dá říct, že je to vlastně takový bramborový salát po italsku a dovedu si jí představit jako součást silvestrovského pohoštění nebo jako slaný dort k narozeninám pro někoho, kdo zrovna sladkému příliš neholduje.

I think I am old enough to give myself a reasonable new year's resolution. So one of the biggest in  January 2020 (apart from visiting Nové Hrady and Terčino údolí) was to try as many recipes from Eleonora Galasso cookbook Dolce Vita as I can. To be realistic, I decide to try a new recipe from that book every month of the year 2020. And I can say it was great fun. I few of those recipes have a firm place in my recipe collection now. However, I  also tried a few, which I probably won't try again for a long time. Some really took my breath away like porchetta, but I didnť manage to write a single word about it, on the other hand, I manage two posts about my kitchen experiments with brioche and mostarda.  This fake Christmas fish seemed to be just the right closer of  that successfully fulfilled new year's resolution. Honestly, don't be afraid of it. It's basically the Italian version of potato salad. A can imagine it as a centerpiece at a New Year‘s Party table or as a salty birthday cake for someone who doesnť fancy sweets. 


Ingredience

  • 1 kg brambor varného typu A
  • 500 g  konzervovaného tuňáka
  • jedna menší konzerva sardelek v oleji
  • 100 g vypeckovaných oliv
  • 2 lžičky sušeného oregana
  • 2 lžíce změklého másla
  • l lžička kaparů
  • 250 g majonézy
  • kůra z jednoho citronu, nastrouhaná
  • 2 okurky nakladačky nakrájené na kolečka
  • 1 větší mrkev nakrájená na kolečka
Postup
  • Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky Uvařte je v osolené vodě, nevadí, když se trochu převaří. Musí být každopádně měkké.
  • Mezitím rozmixujte sardelky, tuňáka, olivy (jednu si dejte stranou na dozdobení), máslo a oregano. Měla by vzniknout hustá pasta.
  • Uvařené brambory sceďte a vhodným nástrojem je nahrubo rozmačkejte. Přidejte právě vytvořenou pastu a dobře promíchejte.
  • Pokud máte doma vhodnou formu ve tvaru ryby, klidně jí využijte. Já jsem jednu takovou použila, před začátkem práce jsem jí vyložila alobalem a bramborovou směs jsem do ní rukama vtlačila. Pokud formu nemáte, budete muset rybu vymodelovat ručně.
  • Rybu umístěte na vhodný servírovací talíř a povrch potřete majonézou. Z okurku a mrkve vytvořte šupiny, odloženou olivu použijte na oko.
  • Rybu nechte před podáváním alespoň hodinu odpočívat v chladničce. Ryby pak krájejte na plátky.

Ingredients

  • 1 kg of potatoes
  • 500 g tuna
  • 1 small can of anchovies in oil
  • 100 g green olives
  • 2 teaspoons of dried oregano
  • 2 spoons of butter
  • 1 teaspoon of
  • 250 g mayonnaise
  • lemon zest (from one lemon)
  • 2 pickled cucumbers
  • 1 medium carrot

Method

  • Peel the potatoes and chop them or slice them. Cook them till they soft (about 25 minutes).
  • Meanwhile, mix anchovies, tuna, lemon zest, butter, and olives to create a thick mixture.
  • Strain the potatoes and crush them, then mix them with olive paste.
  • Also, peel and slice the vegetable. 
  • Now, the fun part can start. I use a fish shape mold for gingerbread. Before I start, I cover the surface of the mold with aluminum foil. If you don't have any suitable mold, you can involve your fantasy and hands and create any fish you like. 
  • Transfer the fish to the suitable plate. Spread mayonnaise onto the surface of the fish (leave the head out). and arrange the slices of the vegetable onto it. The eye is created from a leftover olive.
  • Let it rest at least one hour before serving. 

Komentáře

Oblíbené příspěvky