Šneci z Chelsea/Chelsea Buns
Tento recept jsem objevila v jedné z kuchařek od Marry Berry. Před lety. Tehdy jsem ještě hledala na internetu pod heslem Chelsea Rolls, takže jsem samozřejmě našla hromadu receptů na skořicové rolky. Jak to vlastně přeložit do češtiny, říkala jsem. Nemůžu tomu přece říkat bochánky, to by se tomu každý vysmál, že jo ... A nebojte se, není na nich vůbec nic cizokrajného, exotické či dokonce nepoživatelného (nikdy jsem si o britské kuchyni nemyslela, že by byla tak nechutná, jak se vypráví ve vtipech, ale o tom, až někdy příště).
For the simple English version of this recipe, scroll down the page.
- 500 g hladké mouky
- 25 g droždí
- 1 vejce
- 2 lžíce krupicového cukru
- 200 ml mléka
- 60 g másla
- 1 lžička soli
- 60 g másla
- 30 g tmavého cukru
- 120 g rozinek
- kůra z jednoho citronu
- 1 lžička perníkového koření (pokud žádní nemáte, a nemáte ani koření na jeho umíchání, klidně použijte jen skořici)
- asi 4 lžíce medu
Další vybavení
V hlubokém pekáčku nebo skleněné míse docílíte lepších výsledků než při pečení na klasickém plechu. Schválně si srovnejte první dvě fotografie s tou třetí. Sklo které přijde do trouby musí být tzv. varné. Taková nádoba bude mít někde napsáno SIMAX, PYREX nebo THERMOSIL. (Jiné typy varného skla si teď nevybavuji, ale ráda se nechám poučit.)
- Ještě než začnete připravovat těsto, vyndejte máslo z lednice. Až dojde na přípravu náplně, tak to oceníte.
- Mléko trochu zahřejte, aby bylo vlažné a rozdrobte do něj droždí. Přimíchejte cukr a asi dvě lžíce mouky a nechte někde na teplém místě vzejít kvásek.
- Ve velké zadělávací míse smíchejte mouku a sůl. Máslo rozpusťte a opatrně společně s vejcem a kváskem vmíchejte do těsta.
- Vypracujte pružné a hladké těsto a nechte ho na teplém místě kynout. Trvá to asi hodinu až hodinu a půl. Těsto nemusí svůj objem zdvojnásobit, stačí, když zvětší objem asi tak o polovinu.
- Mezitím si připravte náplň - ušlehejte máslo s cukrem (máslová pěna by měla zblednout a tento krok bude trvat poměrně dlouho, kolem deseti minut, ale neuspěchejte ho), v jiné misce smíchejte rozinky s citronovou kůrou a perníkovým kořením.
- Vykynuté těsto propracujte, abyste z něho dostali vzduchu a vyválejte na obdélníkový plát. Potřete máslovou pěnou, přeložte napůl a rozválejte přibližně na původní velikost. Pak posypte těsto rozinkami a zamotejte podobně jako se zamotává roláda.
- Roláda nakrájejte na plátky, a položte na máslem vymazaný pekáček. Já jsem použila kulatou skleněnou mísu. Nechte ještě asi 30 minut kynout (jednotlivé rolky by měly nakynout tak, že se budou dotýkat, při pečení se samozřejmě spojí, ale to je v pořádku)
- Pečte v troubě předehřáté na 220 asi 20–25 minut.
Dokončení
- Med rozehřejte v kastrůlku (pokud máte chuť a domácí zásoby můžete přidat třeba ještě dvě lžíce meruňkového nebo klidně i jahodového džemu) a potřete jím upečené rolky.
Ingredients
Dough
- 500 g all-purpose flour
- 25 g yeast
- teaspoon of salt
- 1 egg
- 2 spoons of sugar
- 200 ml milk
- 60 g butter, melted
Filling
- 60 g butter, softened
- 120 g raisins
- lemon zest from one lemon
- 30 g brown sugar
- 1 teaspoon of gingerbread spice
mixture (if you don't have any, use cinnamon instead)
Directions
- First of all, take the butter
out of the fridge and let it at room temperature. You'll be glad about it
later.
- Then make a sourdough. Heat the
milk a little bit. Add the yeast. Then add sugar and two spoons of flour,
stir and put in some warm place. Let it rise.
- In a large bowl, mix flour and
salt. Add melted butter, egg, and sourdough. Combine carefully. First of
all, use a wooden spoon, then your very own hands. You should create a
smooth and elastic dough. It needs about half an hour to rise, but it may
be more. It should increase its volume approximately half times.
- Meanwhile, prepare the filling.
Beat the butter and sugar, till the mixture is pale. It takes about 10
minutes.
- In a small bowl, mix the
raisins, lemon zest, and gingerbread spice.
- Check the dough. If it's all
right, knead it shortly to get the air out of it. Then roll it on a
lightly floured surface.
- Spread prepared buttercream over
half of the dough. Then sprinkle the raisin mixture over the butter
filling. Then roll it up in a tight spiral.
- Slice it into approximately 12
equal slices. Arrange them intoan oiled baking sheet or vessel. I used
SIMAX glass baking bowl for my second attempt (see the first two pictures)
and metal baking sheet for my first attempt (see the third picture for the
result). PYREX glass vessels are also fireproof, so you can use that
instead.
- The slices should touch each
other. They rise a bit and stick together during baking, but that's all right.
- Preheat oven to 220 °C. Let the
buns rise a bit. About 30 minutes is usually enough.
- Bake for 20–25 minutes.
Finishing
- Carefully melt the honey, if
you like add two spoons of jam (apricot or strawberry are my favourite)
and glazed the baked buns.
Komentáře
Okomentovat