Chevron vzor v GIMPU/Chevron Pattern in GIMP

 Pokud neumíte malovat, bude to mít blbý ...  To byla první věta, která k nám byla pronesena na tom uměleckém předmětu, na který jsem se před pár lety tak trochu vetřela. Začalo se mi rosit čelo, protože mi došlo, že budu odhalená dřív než jsem čekala. Nakonec to nebylo tak hrozné. Moji umělecky založení spolužáci mně nevyklovali oči, jen proto, že jsem byla ignorantský student techniky a přírodních věd. Ale pravdou je, že jsem občas vůbec nevěděla o čem se baví, a stejně tak, když jsem jednou odcházela o trochu dřív, protože jsem musela včas dorazit na zápočtovou písemku z fyzikální chemie, jedné spolužačce se při zaslechnutí tohoto slovního spojení začala děsem a hrůzou podlamovat kolena.

Malovat neumím, a opravdu to mám v mnoha ohledech blbý. Třeba, když jsem si chtěla navrhnout vlastní látku (kdo viděl můj pokus o spirálu, tak ví o čem mluvím). Naštěstí, ne všechno v životě je ruční práci, a svůj vlastní opakovatelný vzor si tak můžete vytvořit s pomocí GIMPU. Ani nemusíte vzít do ruky tužku ... teda skoro...

Než začnu, ráda bych všechny upozornila, že nejsem řádný grafik (tímto se také omlouvám, za absenci odborných termínů). Internet toho na téma chevron vzorů nabízí sice poměrně hodně, ale já se přiznám, že jsem většinu těch návodů od určitého kroku nebyla schopná reprodukovat ... A proto vznikl tenhle příspěvek. Abych si zapamatovala, jak jsem to vůbec provedla. Pokud to bude užitečné i pro někoho dalšího budu víc než spokojená. 

For the simple English version of this tutorial, scroll down the page. 

Jak vytvořit opakovatelný chevron vzor v GIMPU

Co je potřeba: pro tento návod budete potřebovat jen vhodný grafický program, dobré je taky mít po ruce kalkulačku. Tento návod pracuje s freeware programem GIMP.

Postup

1. Otevřete si GIMP a vytvořte si nový soubor. Na kartě Soubor klikněte na Nový, vyskočí na vás okno, do kterého budete zadávat rozměry nového dokumentu. V tomto návodě jsem nastavila šířku a výšky na 1000 pixelů. 

Tento rozměr pro vás bude později velmi důležitý. Je to vlastně jediná chvíle, během celého procesu, kdy budeme muset vzít tužku do ruky. Někam si ho zapište, nebo si ho zapamatujte v kroku 8 vstoupí do hry. 

2. Vytvořte novou vrstvu: Na kartě Vrstva vyberte Nová vrstva

3. Na kartě Upravit vyberte Vyplnit barvou popředí. Barvu popředí si nastavíte kliknutím do rámečku pod panelem s nástroji (Na printscreenu obrazovky to je onen rámeček s textem: The active foreground color. Click to open the color selection dialog.) Pak klikněte na ikonku plechovky (černě podbarvená) a pak kamkoli do bílého obrázku. Měli byste mít celé plátno vyplněné vaší vybranou barvou. 

A


4. Jak jsem vytvořila pruhy? No, pomocí nástroje obdélníkového výběru (ten úplně v levém horním rohu v panelu nástrojů, černě podbarvený na následujícím printscreenu) jsem vybrala obdélník. Pak jsem tento obdélník "vymazala" pomocí staré dobré klávesy Delete. Takto vzniklý pruh pak už jen stačí vyplnit barvou popředí. Postup je úplně stejný jako v bodě dva, kdy se vyplňovala barvou celá vrstva. 

B

C

Měli byste skončit s něčím jako na obrázku D.

D


5. Uvedený postup opakujte, dokud nebudete s počtem, velikostí a barvou pruhů spokojeni.

E

6. Přichází čas pruhovaný vzorek "rozmnožit. Na kartě Filtry vyberte Mapovat a z rozbalovací nabídky vyberte Dláždit. Vyskočí na vás okno, do kterého je třeba zadat rozměry nových dlaždic. Vzorek budete zvětšovat o 300 %, místo aktuální výšky tedy zadejte její trojnásobek. Pokud máte zaškrtnuté propojení výšky se šířkou, šířka se přepočte automaticky. Klikněte na OK. Měli byste dostat něco podobného jako na obrázku G. 

F

G

Na obrázku H naopak vidíte, jak to vypadat nemá. Není to žádná tragédie, znamená to jen, že jste v kroku 4 nevybrali dokonale celou oblast, na okrajích prostě malý kousek zůstal. V tom případě se stačí vrátit k předchozímu "nerozmnoženému vzorku" a znovu zopakovat krok 4. 

H



7. Na řadu přichází otočení. Pomocí nástroje (černě podbarveného) v panelu nástrojů nebo klávesové zkratky SHIFT + R otočte obrázek o 45°.

I

J


8. Na kartě Obrázek vyberte Velikost plána. Zachovejte propojení šířky s výškou (tím se vám šířka přepočte automaticky podle výšky). Pamatujete si velikost původního obrázku?
Do pole  výška zadejte číslo odpovídající právě rozměru původního obrázku (v mém případě to bylo 1000 pixelů) násobené odmocninou ze 2, pro tyto účely to stačí přibližně -  tedy 1,4. Výsledný rozměr strany je tedy 1414 pixelů. Dále nastavte Center a Všechny vrstvy. 

K



Exportujte si vaše vytvořené dílo jako obrázek (Na kartě Soubor vyberte Exportovat jako, dále zadejte název souboru s příponou .png nebo .jpg, a klikněte na exportovat). 

9. Pokud jde všechno podle plánu měli byste teď dostat opakovatelný diagonální vzor (vyzkoušet si to můžete opět tak, že na kartě Filtry vyberete Mapovat, pak Dláždit, rozměry volte klidně zase 3krát větší). Nebo vytvořený vzor ve formátu obrázku  nahrajte ho na Spoonflower, efekt bude úplně stejný.

L


10. Cílem tohoto návodu je ale vytvořit vzor typu chevron. Na kartě Vrstva vyberte Duplikovat vrstvu.

11. Na kartě Filtry vyberte Mapovat a poté Dláždit. To už není žádná věda. Tentokrát, ale zrušte propojení výšky a šířky. Zvětšovat tentokrát budete jen šířku a to dvakrát (neboli o 200%). Takže v mém případě jsem nastavila šířku na 2828 px. Jak by to mělo vypadat je vidět na obrázku N.
 
M

N



12. Na kartě soubor vyberte Otevřít jako vrstvu a otevřete váš čtvercový vzorek vyexportovaný v kroku 8.

O


13. Pomocí funkce překlopit (černě podbarvená v panelu nástojů hned pod otočením nebo SHIFT+F) překlopte novou otevřenou vrstvu (vlevo musíte mít zakliknuté Otevřít vrstvy) vodorovně.

P



 Měli byste dostat něco jako na obrázku Q.

Q



14. Pořád to ještě nevypadá jako chevron, ale k tomu využijeme funkci Offset. Na kartě Vrstva vyberte Transformovat a dále Offset. Klikněte na by width /2, v náhledu si to můžete zkontrolovat.

R



15. Pro sloučení vrstev využijte funkci na kartě Obrázek a to Zploštit obrázek. Vzorek si opět vyexportujte jako obrázek. Bezešvost si můžete zkontrolovat opět pomocí dláždění nebo přímo ve Spoonfloweru. 


S




Poznámka: až do kroku 11 jsem to zvládla podle většiny těch návodů, které jsem na internetu byla schopná dohledat, například podle toho na Spacefem. Jenže pak jsem se nějak zasekla a nebyla jsem schopná poskočit dál. Trvalo mi celé dopoledne strávená tupou manuální prací jako zametání prachu a řezání dřeva, než jsem vymyslela, jak by se to dalo udělat jinak. Pokud máte nějaké jiní nápady, sem s nimi!

Ještě jedna technická poznámka: upřímně nevím jak slůvko "chevron" správně a výstižně přeložit. První co mně napadlo, když jsem ten vzor viděla byla totiž dědova čepice zmijovka. Moje chytré knihy a internet mi sdělily, že je to vzor vznikající řádkováním na tkanině a slovo chevron je prý nějakou zkomoleninou nebo složeninou z výrazu lomený kepr. Prý se tomu vzoru také říká rybí kost. Protože tohle je ale návod na grafický motiv, držela jsem původního názvu chevron. Česky to pro mně už ale navždy bude zmijovka. Nebo máte nějaký jiný nápad?


I cannot paint and draw, which brings me a lot of trouble. For example, when I try to design my fabric. If you have seen my spiral I drawn for the Spoonflower design challenge last November, you know what I mean. I always consider myself lucky because I had to attend only the history of art courses during my first three years of the university. I say lucky because it was rather a challenge for me. Back then I wouldn't be able to tell apart between baroque and classicism building and barely knew there was once some guy named Michelangelo in Italy. No painting, drawing, modeling  .... Once I enrolled in the artistic course but I was revealed during the first five minutes of the first lecture. Never mind, it was quite fun, however, I sometimes felt like my schoolmates spoke in the riddles and I managed to frighten one of the fellow students by the single mention about physical chemistry examination. 

 

So, I made this tutorial which enables you (I hope so) to create your own seamless chevron pattern without drawing a single line by your hand. 

 

What will you need for creating a seamless chevron pattern?

 

You will need only suitable graphic software for this project. I use open-source software GIMP. 

 

So let's go!

 

1. Open GIMP and create a new document. I set the length and width to 1000 px. It's an important number you will recognize its importance later in the next step) so remember it or write it down. That's probably the first and last time you need a pencil in this tutorial.

 

2. Create a new layer: go to Layer > New layer.

 

3.Change the foreground colour: go to Edit > Chance the foreground colour. Click to the rectangle below the tools (that on the left with the description: The active foreground color. Click to open the color selection dialog.) and change the color if you like. After OK, you choose the bucket icon in the tool panel and then click anywhere in the document. The canvas should be filled with your selected color now.

 

4. Now it's time to create stripes. Use the select tool and select a stripe. Hit Delete and fill the stripe with color, for the instruction on how to do it see point 3. Look at picture F to see the result.

 

5. Now you need to let your pattern grow. I recommend exporting it as a picture before you start (go to Document > Export as, and export it as .jpg or .png). Then go to Filter >Map >Tile. Set the measurements of the tiles to be 3-times bigger than the original picture. In my case, it was 3000 px for both length and width. 

 

6.Now you have to rotate the picture, Use the rotation tool (or hit the SHIFT+R) and rotate your picture to 45°. 

 

7. Then you need to set the size of the canvas. Remember the measurement of your original square? Go to Image>Size of the Canvas. Set the width and length to the: size of your original picture multiplied by a square root of 2 (which is approximately 1,4). In my case it was 1000*1,4 = 1414 px. Next, choose Center and All Layers. See picture K for the help.

 

8. Now you should have a seamless diagonal pattern (upload it to the Spoonflower website to check it or go to the Filte>Map>Tile). But I promised you a chevron pattern, didn't I? First of all, duplicate the layer (Layer>Duplicate layer). See picture L for the result.

 

9. Now go to the Filter>Map>Tile, Easy-peasy. But this time cancel the connection between the width and length. Keep the length as it is and increase the width 2-times (in my case I keep the length to 1414 px but change the width to 2828 px).

 

10. Go to Document>Open as a layer and open your square picture, which you hopefully exported in step 5. 

 

11. Use the flip tool (or SHIFT+H) to flip that opened layer horizontally. See picture Q for the result.

 

12. Go to Layer>Transform>Offset. Choose the half/width option. Check if it's OK, Now you should have a chevron pattern. Export it as a picture and upload it to the Spoonflower website or use the Tile filter as in step 8 to ensure the pattern is seamless. See picture S for the result.

 


Komentáře

Oblíbené příspěvky