Kedgeree z lososa/ Salmon Kedgeree

Kedgeree se obvykle dělá z uzené  tresky, která se tradičně barví na žluto a tak propůjčuje jídlu žlutavou barvu. Mně je mnohem sympatičtější tato verze Fiony Beckett kombinující lososa a tresku. Obě ryby jsem dlouho používala čerstvé, dokud jsem při výletě do jednoho ze sousedních maloměst neobjevila uzená lososí bříška, která jsou do tohoto jídla skvělá (a navíc i cenově přijatelnější než čerstvý losos). Jako oběd do krabičky na improvizovaný piknik v lesoparku po dopoledni stráveném v agility parku (což je někdy mnohem víc fyzicky náročnější pro mně, než pro psa) posloužilo skvěle i studené.


Traditional kedgeree is made from dyed codfish, which colours the food yellow. I like Fiona Beckett's version with salmon much more. This dish is made from two kinds of fish and dyed and spiced with a lot of Kari spice. I usually use fresh fish meat, but when I am lucky and manage to buy smoked salmon bellies, I used them instead. It should be served warm but the next day as a picnic food after agility training (much more physically exhausting for me rather than my dog) it also did a good job.
 
Ingredience
  • 400 g dlouhozrnné rýže
  • 4 vejce
  • 250 g masa z lososa
  • 250 g masa z tresky
  • 180 g krevet (použila jsem glazované  krevety)
  • několik snítek nasekaného koriandru
  • 3 lžičky kari koření
  • 1 cibule
  • 2 - 3 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce másla
  • asi tři lžíce oleje (slunečnicový bohatě stačí)
 
Postup
  • Ze všeho nejdřív uvařte vejce natvrdo. Předpokládám, že to zvládnete i bez mých instrukcí, ale kdyby vás zajímalo, jak to dělám já - vejce vložím do kastrůlku s vodou, tak aby v ní byla zcela ponořené, nezakrývám je žádnou pokličkou, a takto přivedu k varu, Jakmile se začne voda vařit, přiklopím kastrol pokličkou, zcela vypnu plotýnku a začnu měřit deset minut. Po uplynutí této doby, kastrol odstraním a vejce zchladím studenou vodou.
  • Po uvaření vejce oloupejte. Dvě nakrájejte nahrubo a dvě na čtvrtiny.
  • Rybí maso vložte do vhodného hrnce, zalijte vodou, ta aby v ní bylo zcela ponořené a přiveďte k varu. Jakmile se začne voda vařit, vypněte plotýnku a nechte hrnec na plotně 5 minut. Poté maso opatrně vyjměte z vody, tekutinu ve které se ryby vařily sceďte a uschovejte.
  •  Cibuli nakrájejte na jemno. Ve větším hrnci rozpalte olej, lehce na něm orestujte cibuli, a přidejte kari koření a rýži. Nechte jí lehce rozvonět (bude to trvat asi minutu), pak zalijte vodou, ve které se vařily ryby, ztlumte oheň na minimum, přikryjte poklicí a nechte dusit asi 20 minut.
  • Zatímco se rýže dusí, nakrájejte rybí maso na kousky velikosti sousta, upravte krevety (ty glazované předvařené stačí jen krátce spařit) a nasekejte koriandr.
  • K uvařené rýži přimíchejte rybu, krevety a vejce a pokrm nechce na nejmírnějším stupni plotýnky 5 minut prohřát. Odstavte vmíchejte máslo, ochuťte citronovou šťávou a solí a pepřem.
  • Kedgeree podávejte ve vhodné míse ozdobené odloženými čtvrtkami vajec a posypané koriandrem.
 

Ingredients

  • 400 g rice
  • 6 eggs
  • 250 g salmon
  • 250 g codfish
  • 180 g prawns
  • coriander
  • 3 teaspoons of Kari spice
  • 1 medium onion
  • 3 spoon of oil (sunflower oil is good enough)

Method

  • First of all, cook eggs. It takes 10 minutes.  Then cool them in cold water and peel them. Chop 2 eggs and quarter the remaining two
  • Place both fish into a suitable pot. Add water, the fish should be just sunk completely in the liquid. Bring to the boiling point, then turn off the heat and let rest in the liquid for another 5 minutes. Then take the fish out and keep the liquid in which they were boiled. Measure about 600 ml of that liquid.
  • Chop the onion. In a medium pot heat the oil, add onion, and cook for about 7 minutes. Then add Kari spices and rice. Finally, add the liquid in which the fish were boiled and turn down the heat. Cook for 15 - 20 minutes.
  • Meanwhile, slice the fish, chop the coriander, and prepare prawns. When the rice is done, combine it with other ingredients. Cook for another 5 minutes (turn down the heat to the lowest) and then combine with butter, lemon juice, and salt and pepper.
  • Transfer your dish to a suitable serving bowl. Decorate the top of a dish with quarters of eggs and freshly chopped coriander.

 

 

 
 

Komentáře

Oblíbené příspěvky