Dort ze tří druhů čokolád/Three Chocolate Cake

Tenhle původem španělský  recept se ke mně dostal oklikou přes Finsko. Ale Finové čokoládu milují, a tak se asi není čemu divit. Čokolády je v něm dohromady téměř půl kila. Myslím, že to další komentář ani nepotřebuje. Snad je to to, že pokud máte možnost dostat se k čokoládovým čočkám (obchody s potřebami pro cukráře je mívají a jsou přístupné i běžným smrtelníkům – jeden takový pro mně nejbližší býval v Táboře v obchodním domě Dvořák), zvažte jimi nahradit tabulkovou čokoládu. Španělskou coajada del polvo, která se používá v originálním receptu,  pravděpodobně neseženete, (ani u nás, ani ve Finsku)  a bylo mi řečeno, že jí můžu s klidem nahradit želatinou. 

PS: španělsko-anglický slovník mi tvrdí, že coajada del polvo znamená syřidlo (a v tom případě bych věděla, kde ho sehnat). Pokud je tu někdo znalý španělštiny či přípravy výše uvedeného dortu (nejlépe obojího), nebudu se vůbec zlobit, pokud by byl tak ochotný a uvedl věci na pravou míru. 


Suroviny

Korpus
  • 200 g sušenek 
  • 100g másla
První vrstva
  • 150 g hořké čokolády
  • 200 ml mléka
  • 200 ml smetany ke šlehání (33%)
  • 10 g želatiny
Druhá vrstva
  • 150 g mléčné čokolády
  • 200 ml mléka
  • 200 ml smetany ke šlehání (33%)
  • 10 g želatiny
Třetí vrstva
  • 150 g bílé čokolády
  • 200 ml mléka
  • 200 ml smetany ke šlehání (33%)
  • 10 g želatiny
Postup
  • Sušenky namelte nebo rozdrťte (pivní lahví, dnem skleničky apod.) Můj oblíbený způsobů je uzavřít je v plastovém sáčku (používám ten s uzavíratelným horním okrajem, typicky se do něj balí třeba oblečení) a rozdrtit je válečkem na nudle.
  • Rozpusťte máslo. Rozevírací dortovou formu nebo plech vymažte trochou rozpuštěného másla. Zbytek smíchejte se sušenkami. Vznikne drobkovitá hmota, podobně jako v případě korpusu na cheesecake. Sušenkové drobky namačkejte na dno připravené formy. 
  • Takto připravený sušenkový základ umístěte do lednice nebo na jiné chladné místo. Stačí mu půlhodina odležení.
  • Mezitím se můžete pustit do přípravy první vrstvy. Co, se týče želatiny použila jsem práškovou želatinu na ztužení krémů. Zkontrolujte si proto raději návod na obalu želatiny, kterou budete používat, ale základ je většinou všude stejný. K želatině je většinou třeba přidat 3 až 4 lžíce studené vody a nechat jí nabobtnat. To většinou trvá asi deset minut.
  • Mléko a smetanu nalijte do kastrůlku (hrnec s dvojitým dnem je určitě výhoda, ale jde to i bez něj), přidejte na kousky nalámanou čokoládu. Na mírném plamenu zahřívejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Je také dobré směs prošlehat metličkou. 
  • Mezitím už by měla být želatina dostatečně nabobtnalá. Pokud je to to třeba (někdy v případě plátkové želatiny) vymačkejte z ní přebytečnou vodu. Já dále postupuju tak, že přidám k želatině asi 4 lžíce teplé čokoládové směsi. Většinou se sama rozpustí. Pokud by to nestačilo stačí nádobku s želatinou na chvilku postavit na plotýnku na ten nejmírnější stupeň (u elektrického sporáku můžete klidně využít doběhový čas). 
  • Rozpuštěnou želatinu nalijte na vychlazený korpus. Dejte do chladu odležet. Mně to trvalo asi tak dvě hodiny, než jsem mohla pokračovat. Pak zopakujte poslední čtyři body, tentokrát s mléčnou čokoládou, a poté ještě jednou s bílou čokoládou. 



This is originally a Spanish recipe, but I get it from Finland. It contains almost 0,5 kg of chocolate, and I think that there’s no wonder it’s so loved in Finnland. I suppose it doesn‘t need any other introduction. Original Spanish recipe involve using coajada del polvo, but I was told I can use gelatine instead. 

In case you know something more about coajada del polvo (I looked it up in the dictionary and found out that it meant to be something like rennet powder), please let me know.

Ingredients

Base

  • 200 g cookies
  • 100 g butter, unsalted

First layer

  • 150 g dark chocolate
  • 200 ml milk
  • 200 ml cream
  • 10 g gelatine

Second layer

  • 150 g milk chocolate
  • 200 ml milk
  • 200 ml cream
  • 10 g gelatine

Third layer

  • 150 g white chocolate
  • 200 ml milk
  • 200 ml cream
  • 10 g gelatine

Method

  • Crush the cookies. My favourite method is using the rolling pin. I use a re-openable plastic bag (clothes used to be packed in such ones) because it holds all the cookie crumbles together.
  • Melt the butter. Use a bit of melted butter to grease the mold. Mix remaining butter with the cookies.
  • Press the cookie mixture into the base of your mold. Put the base into the fridge. Thirty minutes is usually enough.
  • Meanwhile, prepare the first layer. Start with gelatine. Usually, it needs to be mixed with 3 or 4 spoons of water. Then let it soak for about 10 minutes. 
  • In a small saucepan mix the milk, cream, and chocolate. Carefully melt. When it is done, the gelatine is usually ready, so you can proceed to the next step.
  • In case you use gelatine sheets, you may need to squeeze them a bit to remove the water. I usually add a bit of warm chocolate mixture to the gelatin and whisk. It usually melts. If it's not working, melt it on the stove, but use the mildest possible settings. Remember, the mixture must not boil!
  • Add melted gelatine mixture to the remaining chocolate cream. Transfer it to the mold and return it to the fridge. Now, you have to wait ( I have to wait about 2 hours between single layers) and then repeat the last 4 steps for milk and white chocolate. 

 

 

 


Komentáře

Oblíbené příspěvky