Korvapuusti

 Když nám před rokem bratr oznámil, že odlétá na semestr na Erasmus do Finska, nikdo asi nemohl tušit, že se z jednoho semestru vyklube rok, a že až se vrátí budeme se všichni učit nový a naprosto nesrozumitelný jazyk a zvykat si na chuť lékořicových bonbonů a destilátů s nevinným názvem Jaloviina. Mimochodem ta lékořice, je jedno z mála slov, které umím finsky říct a vím jen jedno – cokoli s názvem salmiaki na obalu mi naprosto nechutná.  Jinak je tomu v případě finských sušenek Domino a korvapuusti 

Na kynuté těsto:
  • 250 g hladké mouky
  • 50 g krystalového cukru
  • 1 vejce
  • půl lžičky soli
  • půl kostky droždí
  • 250 ml mléka
  • 50 g másla
  • 2 lžička mletého kardamomu
Na náplň:
  • 50 g másla
  • mletá skoriče
  • hněd cukr (jde ale použít i klasický bílý cukr krupice
Postup
  • Mouky prosejte do mísy. Půl kostky droždí rozdrobte a posypte jím mouku. Nakonec posypejte veškerým cukrem.
  • Do rendlíku dejte všechno mléko, sůl, máslo a kardamomNa středním ohni nechte máslo rozpustit. Nechte trochu zchladnout. Směs by měla být příjemně vlažná (pokud máte teploměr, využijte ho, teplota by se měla pohybovat kolem 40 °C).
  • Vlažné mléko přilijte k mouce a droždí. Přidejte vejce a promíchejte. V první fázi budete mít hrubé a lepivé těsto. Možná bude třeba přidat mouku, já musela přidat odhadem asi tak 100 g. 
  • Těsto zpracujte vařečkou a pak ho vyklopte na vál. Asi 5 až 10 minut hněťte. Těsto by mělo postupně měnit konzistenci a stávat se pružným a nelepivým. 
  • Až dosáhnete kýženého cíle, vraťte těsto do mísy, ve které jsem ho zadělávali, přikryjte ho vlhkou utěrkou a nechtě pěkně v teple kynout. Mělo by zdvojnásobit svůj objem, což trvá obvykle hodinu až hodinu a půl.
  • Až přijde správná chvíle, podsypte si pracovní plochu lehce moukou a vykynuté těsto rozdělte na dva díly. Z každého vyválejte obdélník.
  • Obdélníky potřete rozpuštěným máslem, posypte cukrem a skořicí.
  • Takto připravené obdélníky zarolujte jako roládu.
  • Až sem je postup velmi podobný jako v případě klasických skořicových rolek, ale právě tady přijde (po kardamomu v těstě) ta další zásadní odlišnost. Roláda se totiž musí nakrájet na jakési lichoběžníkové útvary, které se v následujícím kroku položí na plech a veprostřed mírně promáčknou. Postup s fotografiemi je zde, sice v angličtině, ale z obrázků je snad jasné, co dělat.
  • Korvapuusti nechte ještě asi 30 minut nakynout. Mezitím si předehřejte troubu na 200 °C.
  • Před pečením potřete korvapuusti našlehaným vajíčkem. Pečete při 200 °C prvních 8 minut, pak snižte dopletu na 180 °C a další 7 minut dopečte.





Ehm ... a kdyby vás to zajímalo, Jaloviina je mix brandy a vodky. Zní to strašně, ale pořád je to mnohem snesitelnější než salmiaki vodka. 

    When my brother left for Finnland about a year ago, we took it easy. He was supposed to be back for Christmas, but things had changed. Finally, he stayed there for a whole year, he came back with a new girlfriend and we all had to start learning a new strange language and get used to the taste of Finnish liqueurs and food. There's one thing I know for sure – I will never make a friend with salmiaki (that means licorice in English, and salmiaki is also the only Finnish word I can remember so far). Can you imagine they even have salmiaki vodka? Although I was told, even by the Finnish people themself, that Finnish cuisine is not very good, they are some exceptions like korvapuusti. 

     PS: if you want to taste some typical Finnish drink, search for Jaloviina. It's a mixture of brandy and vodka which sounds disgusting but it's much more better than salmiaki vodka.

      Ingredients

    For dough:

    • 250 g all-purpose flour
    • 50 g crystal sugar
    • 1 egg
    • half spoon of salt
    • 21 g yeast
    • 250 ml milk
    • 50 g melted butter
    • 2 spoons of ground cinnamon

    For filling:

    • 50 g butter, melted
    • brown sugar (but you can use white crystal sugar instead)
    • cinnamon

    Method

    • Sift the flour into a bowl, add yeast and sugar.
    • In a saucepan, mix the milk, butter, cardamom, and salt. Carefully heat till the butter is completely melted and combined with milk. Let it cool a little, the mixture must be too hot otherwise you kill the yeast. The ideal temperature is about 40 °C.
    • Combine milk with the flour, Add the egg and create a dough. It may need to add a little bit of extra flour.
    • Transfer the dough to the working surface and knead it for about 5 to 10 minutes. It should change its consistency and properties. When your dough is smooth, elastic, and flexible, you can stop kneading.
    • Put it back to the bowl, cover it with a wet kitchen cloth and let rise. It should double its volume, which usually takes about 1 to 1,5 hours. 
    • Divide the dough into the pieces and roll each of them on a lightly floured surface.
    • Melt the butter. Spread the melted butter onto the dough and sprinkle it with cinnamon.
    • Roll the dough. Till that step, the preparation of korvapuusti is very similar to the preparation of Danish cinnamon pastry.
    • Now cut the rolled dough to the trapezoid shapes. It’s nicely showed for example there.
    • Then transfer that trapezoid to the baking sheet and squeeze it in a middle a little.
    • Let it rise for a while (about 30 minutes) and put it in the oven preheated to 200 °C. Before baking, whisk one egg and grease the korvapuusti. 
    • Bake at 200 °C for 8 minutes, then bake at 180 °C for another 7 minutes.

     

     


    Komentáře

    Oblíbené příspěvky