Korvapuusti
Když nám před rokem bratr oznámil, že odlétá na semestr na Erasmus do Finska, nikdo asi nemohl tušit, že se z jednoho semestru vyklube rok, a že až se vrátí budeme se všichni učit nový a naprosto nesrozumitelný jazyk a zvykat si na chuť lékořicových bonbonů a destilátů s nevinným názvem Jaloviina. Mimochodem ta lékořice, je jedno z mála slov, které umím finsky říct a vím jen jedno – cokoli s názvem salmiaki na obalu mi naprosto nechutná. Jinak je tomu v případě finských sušenek Domino a korvapuusti
Na kynuté těsto:- 250 g hladké mouky
- 50 g krystalového cukru
- 1 vejce
- půl lžičky soli
- půl kostky droždí
- 250 ml mléka
- 50 g másla
- 2 lžička mletého kardamomu
- 50 g másla
- mletá skoriče
- hněd cukr (jde ale použít i klasický bílý cukr krupice
- Mouky prosejte do mísy. Půl kostky droždí rozdrobte a posypte jím mouku. Nakonec posypejte veškerým cukrem.
- Do rendlíku dejte všechno mléko, sůl, máslo a kardamomNa středním ohni nechte máslo rozpustit. Nechte trochu zchladnout. Směs by měla být příjemně vlažná (pokud máte teploměr, využijte ho, teplota by se měla pohybovat kolem 40 °C).
- Vlažné mléko přilijte k mouce a droždí. Přidejte vejce a promíchejte. V první fázi budete mít hrubé a lepivé těsto. Možná bude třeba přidat mouku, já musela přidat odhadem asi tak 100 g.
- Těsto zpracujte vařečkou a pak ho vyklopte na vál. Asi 5 až 10 minut hněťte. Těsto by mělo postupně měnit konzistenci a stávat se pružným a nelepivým.
- Až dosáhnete kýženého cíle, vraťte těsto do mísy, ve které jsem ho zadělávali, přikryjte ho vlhkou utěrkou a nechtě pěkně v teple kynout. Mělo by zdvojnásobit svůj objem, což trvá obvykle hodinu až hodinu a půl.
- Až přijde správná chvíle, podsypte si pracovní plochu lehce moukou a vykynuté těsto rozdělte na dva díly. Z každého vyválejte obdélník.
- Obdélníky potřete rozpuštěným máslem, posypte cukrem a skořicí.
- Takto připravené obdélníky zarolujte jako roládu.
- Až sem je postup velmi podobný jako v případě klasických skořicových rolek, ale právě tady přijde (po kardamomu v těstě) ta další zásadní odlišnost. Roláda se totiž musí nakrájet na jakési lichoběžníkové útvary, které se v následujícím kroku položí na plech a veprostřed mírně promáčknou. Postup s fotografiemi je zde, sice v angličtině, ale z obrázků je snad jasné, co dělat.
- Korvapuusti nechte ještě asi 30 minut nakynout. Mezitím si předehřejte troubu na 200 °C.
- Před pečením potřete korvapuusti našlehaným vajíčkem. Pečete při 200 °C prvních 8 minut, pak snižte dopletu na 180 °C a další 7 minut dopečte.
When my brother left for Finnland about a year ago, we took it easy. He was
supposed to be back for Christmas, but things had changed. Finally, he stayed
there for a whole year, he came back with a new girlfriend and we all had to
start learning a new strange language and get used to the taste of Finnish
liqueurs and food. There's one thing I know for sure – I will never make a
friend with salmiaki (that means licorice in English, and salmiaki is also the
only Finnish word I can remember so far). Can you imagine they even have
salmiaki vodka? Although I was told, even by the Finnish people themself, that
Finnish cuisine is not very good, they are some exceptions like
korvapuusti.
For dough:
- 250 g
all-purpose flour
- 50 g
crystal sugar
- 1 egg
- half spoon of salt
- 21 g
yeast
- 250 ml
milk
- 50 g
melted butter
- 2
spoons of ground cinnamon
For filling:
- 50 g
butter, melted
- brown
sugar (but you can use white crystal sugar instead)
- cinnamon
Method
- Sift
the flour into a bowl, add yeast and sugar.
- In a
saucepan, mix the milk, butter, cardamom, and salt. Carefully heat till
the butter is completely melted and combined with milk. Let it cool a
little, the mixture must be too hot otherwise you kill the yeast. The
ideal temperature is about 40 °C.
- Combine
milk with the flour, Add the egg and create a dough. It may need to add a
little bit of extra flour.
- Transfer
the dough to the working surface and knead it for about 5 to 10 minutes.
It should change its consistency and properties. When your dough is
smooth, elastic, and flexible, you can stop kneading.
- Put it
back to the bowl, cover it with a wet kitchen cloth and let rise. It
should double its volume, which usually takes about 1 to 1,5 hours.
- Divide
the dough into the pieces and roll each of them on a lightly floured
surface.
- Melt
the butter. Spread the melted butter onto the dough and sprinkle it with
cinnamon.
- Roll the
dough. Till that step, the preparation of korvapuusti is very similar to the
preparation of Danish cinnamon pastry.
- Now cut
the rolled dough to the trapezoid shapes. It’s nicely showed for example
there.
- Then
transfer that trapezoid to the baking sheet and squeeze it in a middle a
little.
- Let it
rise for a while (about 30 minutes) and put it in the oven preheated to 200
°C. Before baking, whisk one egg and grease the korvapuusti.
- Bake at
200 °C for 8 minutes, then bake at 180 °C for another 7 minutes.
Komentáře
Okomentovat