Trnkový gin/Sloe Gin
Je začátek listopadu a já se cítím jako medvěd, který se od jara poctivě nacpával, aby mohl ulehnout k zimnímu spánku. Jak řekla jednou jedna moudrá žena (dobře, je to moje babička, ale ona je opravdu moudrá), kdo má dřevo na topení, sklep plný brambor a zásobu vitaminu D, ten přežije. Trnkový gin je nepovinná, ale příjemná součást zimních zásob. Nejpracnější na celé věci, je obstarat si trnky, ale jakmile jednou trnkový gin připravíte, příští podzim o zástupy pracovníků dobrovolně se hlásících na sběr trnek nebude mít nouzi.
Ingredience
- asi 100 kusů trnek
- 100-200 g krystalového cukru
- 0,7 L ginu (pokud nemáte gin stejným způsobem si můžete připravit trnkovou vodku).
- Trnky omyjte a propíchněte skrz na skrz (použila jsem jehlu na špízy) a nasypte do vhodné sklenice. Použijte klidně velkou zavařovačku nebo jinou vhodnou sklenici se širokým hrdlem.
- Každou vrstvu trnek zasypte cukrem.
- Zalijte obsah sklenice ginem (nebo vodkou).
- Umístěte na vhodné místo mimo dosah přímého sluenečního světla a jednou denně obsah sklenice protřepejte.
- Poslední krok opakujte po dobu třiceti až 60 dnů.
- Nakonec sceďte, a přelijte do vhodné láhve. Dobré je nechat si pro tento účel původní láhev od ginu.
By the beginning of
November, I always feel like a bear ready for long winter sleep. My grandma
used to say that if you have wood, potatoes, and vitamin D, you don't need to
worry about winter. The sloe gin is an optional but really useful item in the winter
fist aid kit. The trickiest part is to obtain the sloes, but I guarantee that
if you try to make the sloe gin this autumn, next year people will line for the
job of harvesting them.
Ingredients
- about 300 g of sloes
- 100-200 g crystal sugar
- 0,7 L gin
Equipment
You don't need any special equipment. Just a suitable jar (don't forget to sterilize it), sieve, and maybe a funnel.
Method
- Wash the sloes and prick each
with a suitable tool – I used a skewer.
- Place the sloes into the
sterilized jar. Layer with sugar.
- Seal the jar and tip it upside
down to ensure everything is mixed.
- Place to some cold place, don't
forget to keep it out of direct sunlight.
- Every day tip the jar upside
down.
- Repeat the last step for one or
two months.
- Strain the mixture to the
suitable bottle. The best way is the original gin bottle.
PS: In the first step,
you can put the sloe into the freezer overnight. Then follow the recipe. If you
don't have gin, you can try to make sloe vodka instead.
Komentáře
Okomentovat