Trnkový gin/Sloe Gin

Je začátek listopadu a já se cítím jako medvěd, který se od jara poctivě nacpával, aby mohl ulehnout k zimnímu spánku. Jak řekla jednou  jedna moudrá žena (dobře, je to moje babička, ale ona je opravdu moudrá), kdo má dřevo na topení, sklep plný brambor a zásobu vitaminu D, ten přežije. Trnkový gin je nepovinná, ale příjemná součást zimních zásob. Nejpracnější na celé věci, je obstarat si trnky, ale jakmile jednou trnkový gin připravíte, příští podzim o zástupy pracovníků dobrovolně se hlásících na sběr trnek nebude mít nouzi. 

Ingredience

  • asi 100 kusů trnek
  • 100-200 g krystalového cukru
  • 0,7 L ginu (pokud nemáte gin stejným způsobem si můžete připravit trnkovou vodku).
Vybavení

Na přípravu trnkového ginu nepotřebujete žádní speciální vybavení. Sklenice, do které budete sypat trnky by měla být vysterilizovaná, což dělám obvykle tak, že ponechám sklenici v troubě zapnuté na 100 °C po dobu aspoň 20 minut. A já osobně též nepoužívám tmavé sklo. Potřeba bude také sítko na scezení.  


Postup
  • Trnky omyjte a propíchněte skrz na skrz (použila jsem jehlu na špízy) a nasypte do vhodné sklenice. Použijte klidně velkou zavařovačku nebo jinou vhodnou sklenici se širokým hrdlem.
  • Každou vrstvu trnek zasypte cukrem.
  • Zalijte obsah sklenice ginem (nebo vodkou).
  • Umístěte na vhodné místo mimo dosah přímého sluenečního světla a jednou denně obsah sklenice protřepejte.
  • Poslední krok opakujte po dobu třiceti až 60 dnů. 
  • Nakonec  sceďte, a přelijte do vhodné láhve. Dobré je nechat si pro tento účel původní láhev od ginu.
PS: loni jsem udělala trnkový gin z přemrzlých trnek, takže jsem se v podstatě vyhnula prvnímu kroku zahrnující propichování plodů. Místo propichování trnek je tedy můžete s klidem dát zmrazit, a pak postupovat dále podle receptu.




By the beginning of November, I always feel like a bear ready for long winter sleep. My grandma used to say that if you have wood, potatoes, and vitamin D, you don't need to worry about winter. The sloe gin is an optional but really useful item in the winter fist aid kit. The trickiest part is to obtain the sloes, but I guarantee that if you try to make the sloe gin this autumn, next year people will line for the job of harvesting them. 

 

Ingredients

  • about 300 g of sloes
  • 100-200 g crystal sugar
  • 0,7 L gin 

Equipment

 You don't need any special equipment. Just a suitable jar (don't forget to sterilize it), sieve, and maybe a funnel. 

 Method

  • Wash the sloes and prick each with a suitable tool – I used a skewer.
  • Place the sloes into the sterilized jar. Layer with sugar.
  • Seal the jar and tip it upside down to ensure everything is mixed.
  • Place to some cold place, don't forget to keep it out of direct sunlight. 
  • Every day tip the jar upside down.
  • Repeat the last step for one or two months. 
  • Strain the mixture to the suitable bottle. The best way is the original gin bottle. 

PS: In the first step, you can put the sloe into the freezer overnight. Then follow the recipe. If you don't have gin, you can try to make sloe vodka instead. 

 

Komentáře

Oblíbené příspěvky