Dýňová polévka/Pumpkin Soup
Nikdy by mně nenapadlo, že budu někomu doporučovat, aby si uvařil něco z dýně. Nemám tuhle oranžovou potvoru zrovna dvakrát v lásce, skoro by se dalo mluvit o nenávisti. Jenže při podzimních výměnách výpěstků mezi známými se ke mně občas nějaká ta dýně dostala a já jsem marně přemýšlela, jak bych jí zužitkovala. Většinou to dopadlo tak, že jsem jídlo ochutnala, znechuceně odstrčila a vůbec nedojedla. Nakonec jsem našla dva recepty, které pracují s docela výrazným kořením a ingrediencemi, které chuť dýně poněkud přebijí. Prvním je takhle dýňová polévka a druhou dýňový koláč s ořechy, na který asi letos taky dojde, protože jedna velká dýně se u nás ve sklípku ještě krčí.
I have never thought I would
recommend you to cook pumpkin soup. When I was a child I refused to eat all
vegetable, now I'm older and wiser but still, hate pumpkin. This recipe uses
very distinctive ingredients and spices which successfully beat the sugary
taste of pumpkin.
Ingredience
- 1 dýně Hokaido
- 1 cibule
- 1 mrkev
- dva stroužky česneku
- kousek čerstvého zázvoru
- sůl a pepř
- 1 litr kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 2 lžíce oleje nebo sádla
- 1 lžička garam masaly nebo špetku kajenského pepře
- 1 lžíce medu
Postup
- Dýni omyjte. Neloupejte jí, jenom vydlabejte měkkou část dužniny se semínky a nakrájejte jí na kousky.
- V hrnci rozehřejte olej nebo sádlo, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a nechte jí zesklovatět přidejte dýni, česnek a nadrobno nakrájenou mrkev a alespoň 5 minut opékejte, dokud zelenina lehce nezezlátne.
- Zalijte zeleninu teplým vývarem, přidejte med a zázvor a nechte dusit, dokud dýně nezměkne. Většinou to trvá kolem půl hodiny.
- Rozmichujte jakýmkoli vhodným nástrojem nebo přístrojem, který máte po ruce. Přidejte sůl, pepř a koření podle chuti.
- Doplňte, čím je libo. Já si většinou dávám do polévky trochu opečené slaniny a krutony ze starého chleba a rohlíků.
Trik: Slaninu si opečte ještě před vařením polévky a na tuku, který pustí poté opečte cibuli a dýni s další zeleninou. Skoro vždycky na to zapomenu, ale pokud se vám to podaří udržet v hlavě, uvaříte si ještě o něco lepší polévku.
Method
- Chop
the pumpkin. Don't peel it, just wash it properly, before you start cooking.
Cut out the medium part with seeds. (You can set them aside, roast
them and garnish your soup with them before serving.)
- Carefully
melt the fat. Add diced onion and gently cook until it's opaque and soft.
- Add
chopped carrot, garlic and pumpkin and cook another 5 minutes.
- Add the
chicken broth, ginger, and other spices and honey. Bring to the boiling
point then reduce the heat and cook until the pumpkin is soft. It usually
takes about 30 minutes.
- Use any
suitable kitchen appliance you have and purré the mixture until it's
smooth. Add cream and salt and pepper, stir properly.
- Serve
with roasted bacon and croutons (I prepare them from old bread and rolls.)
or roasted pumpkin seeds.
PS: If you manage to keep it in mind, you can roast the
bacon first and then use the grease to cook the onion and vegetable. I am
always forgetting to do it before I start cooking.
Komentáře
Okomentovat